Филм за трети март – „Култура.БГ“ – 02.03.2020

Филм за трети март - Нашият дом е България - Шипка

Филм за Трети март – „Култура.БГ“ – 02.03.2020

Българската Национална Телевизия излъчва поредица от филми на фондация „Нашият дом е България“ с режисьор арх. Пламен Мирянов.
В навечерието на националния празник на България Трети март, в поредица “Слово, дух и меч”, екипът на арх. Мирянов е подготвил нов филм за Трети март. В предаването „Култура.БГ“ от 2.03.2020 г. може да видите интервю на Анна Ангелова с арх. Мирянов, разкриващо повече за мотивите и каузата на създателите на тези кадри, уловили красотата на България, преплетена с исторически разказ за духа, историята и вярата на българина.

Разкажете ни малко повече за този Ваш проект.

За проекта, за Опълченците на Шипка.
Това е една визуализация на стиховете на Иван Вазов, която представя посланието по един по-съвременен начин.
Заедно с Национална Гвардейска част отидохме горе на връх Шипка и те в ранни зори, преди изгрев слънце се качиха по парадните стъпала до самия паметник и там ги чакаше говорителят на Гвардейската част Янко Лозанов, който всъщност е преди всички, защото словото е преди всичко останало. И там се случва, разбира се, ритуалната част, която е поднасянето на венците пред паметника.

Кога ще видим цялото видео вече завършено? Каква е неговата продължителност? Защото Вие сте автор на поредица от видеа „Нашият дом е България“, част от тях се излъчват и в програмата на Българската национална телевизия. Темите са различни – азбуката, българската роза, Заветът на Св. Йоан Рислки.

Видеото ще бъде представено утре – на Националния празник. И това е поредица от една кампания, която е по идея на самия Янко Лозанов „Слово, дух и меч“. И също така е с подкрепата на Националната гвардия и това са също едни визуализации на високата българска словесност, значими литературни български наследства. Които много добре знаем, но трябва да се припомнят и да се представят на младите по един по-атрактивен начин чрез художествено слово и кинематография. Видеото е само пролог. Цялото видео, което представя цялото стихотворение, тъй като е 15-20 мин. ще бъде представено до края на годината, но сега имаме само тази част, която е до „О, Шипка!“

И премиерата е утре, на трети март!

Точно така!

Точния ден. Но на мен ми се иска така да се върнем към Вашата инициатива „Нашият дом е България“. Добре ли се живее в този дом днес според Вас?

В този дом се живее трудно и със сигурност за много хора не е най-щастливото, хармонично и удобно място за живеене. Аз вярвам, че това е неудобно място да бъдеш. Но нашият дълг, родени в тази страна е да дадем всичко каквото можем, за да направим тази нива по-плодородна, да работим на тази нива. Тъй като ако всички си тръгнем, кой ще се грижи за нея? Както казва поетът Атанас Далчев: „Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски пек във зноя. Аз те обичам, не защото си богата, а само затова, че си родина моя.“ Затова ние трябва да дадем. Ще подкрепя тезата с думите на Св. Неофит Рилски, който казва: „За благото на родината всеки един истински син на Отечеството трябва да даде всичко, що има най-драго, дори и последната си капка кръв.“ И той също казва, че всеки, който напуска родината, такова действие вменява в себе си начало на предателство. Така са разсъждавали тогава нашите предци и тогава България е била ръководена от висш морал, от ценности, от дълг.

Тогава е било така, днес е различно. Какви са съвременните измерения на партиотизма, в смисъл на родолюбие според Вас?

Съвременните измерения би трябвало да са в посока на това да изявим нашия талант, всичко що иаме даден от Бог и да го приложим и преумножаваме…

„Kултура.БГ” е предаването, което търси и намира своята аудитория. В него може да чуете дискусии по най-актуалните проблеми и да видите най-интересните събития от културния афиш в страната и чужбина.