“Нашият дом е България” иска да върне младите хора в родината

Арх. Пламен Пл. Мирянов - рецитация 170 г. Вазов

“Нашият дом е България” иска да върне младите хора в родината

Концерт-спектакълът “Българийо, аз всичко тебе дадох” беше истинска наслада за очите, сърцето и душата…

Голям концерт-спектакъл с режисьор и продуцент арх. Пламен Пламенов Мирянов въодушеви Пловдив.

Фондацията ще преоткрие и запази за народната памет големите ни актьори рецитатори.

БЪЛГАРИЙО,

АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ!

Под това мото от стих на патриарха на българската литература Иван Вазов тържествен юбилеен концерт спектакъл въодушеви Пловдив и пловдивчани на 14 септември на сцената на Античния театър. Концертът се излъчи пряко на изнесен екран на площад “Стефан Стамболов” и лайф стрийм в YouTube и Facebook.

Тържеството е в чест на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Независимостта и е посветено на 170- годишнината от рождението на Иван Вазов и светлия християнски празник Кръстовден.

Концертът спектакъл е дело на фондация “Нашият дом е България” със съдейството на община Пловдив и ОИ “Старинен Пловдив”. И е под патронажа на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов.

Режисьор и продуцент на спектакъла “Българийо, аз всичко тебе дадох” е архитект Пламен Пламенов Мирянов, основател на фондация “Нашият дом е България”.

Има на планетата нации, чийто път през вековете, съдбините и драматичните извивки на историята неизменно е вплитал в едно духовната и воинска мощ на най-достойните им чеда.

България е най-древната държава в Европа. Родината на българите – наследници на първите заселници на континента, създали воинство, опазило съкровища, духовност и светини чрез

мъдро и благословено

вплитане в едно

на слово, дух и меч

В хилядолетната традиция на това могъщо единство духовността неизменно е следвала тътнежа на воинския подвиг, копнежа по родова памет, провиждала е народните съдбини, а най-дръзновените й и достойни творци с молитви и багри, с напеви и стих, смирено, с почит са посвещавали най-чистите пориви на духа си, на славата Божия, Отечеството и на саможертвата на чедата му в труд, в молитва и в бран. На тази висша мисия и озарението от високи идеали и любов беше посветен концертът спектакъл.

Бяха представени образци на българско изкуство, творено за прослава на нашия Спасител – Вседържителя Иисус Христос. За почит на род и родина, за възхвала на воинския подвиг и взора ни към вечността.

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – събитие, обвеяно в барутна слава, предвестено от свободата, пропито от предчувствие за гордост и увенчано с Независимостта.

Епохата на българската младост, на воинската ни гордост, на идеали, в които намираме упование и днес.

В търсене измеренията на идентичността ни, един гениален българин в онова време възкликва “Кавалът е арфата на българските планини и полета” и за да разкаже това на света,

въздига от пожарите

и пепелищата на

робството свещения

звук на божествения

ни език

Възродил речта ни, възпял историята, очертал географските граници на родината, изваял в слова багрите на нейната природа, провидял бъднините й, наименувал българското мироздание, смирил и несмиримите противоречия на българския дух, Иван Вазов благославя всички нас чрез всепроникващата мъдрост на творбите си и ни зарича в обич към бъднините на нашата земя.А

Фондация “Нашият дом е България”, която е основният двигател на този родолюбив концерт спектакъл, съществува, за да съхранява и възвеличава значимите достижения на българската духовност, да разкрива и популяризира красотите на българската природа, да изявява и разпространява блясъка на българския талант.

Мисията на фондацията е да върне поколението млади българи, които напуснаха географските предели на родината, а онези, които са тук, призовава да останат при своята култура, корен, род и език.

“Вярваме, че с настоящия концерт връщаме равновесието в жанровата палитра на съвременната българска сцена. Гордеем се, че само за една година в търсене на пътища за споделяне на забравените ценности, мъдрост и високоморални послания на нашата литература, ние открихме хиляди съмишленици. Благодарим ви, че сте с нас”, казват от фондацията.

Българийо, аз всичко тебе дадох - концерт

И още една благородна мисия си поставя “Нашият дом е България” – да преоткрие и запази за народната памет и за бъдещите поколения творческите постижения на големите актьори рецитатори.

Като Кръстьо Сарафов, Владимир Трандафилов, Георги Стаматов, Борис Михайлов, Йордан Матев, Константин Кисимов, Адриана Будевска, Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Таня Масалитинова, Стефан Гецов, Кирил Попов, Любомир Кабакчиев, Георги Черкелов, Джоко Росич, Джуни Александрова, Асен Кисимов…

В концерта спектакъл участват Гвардейският представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия, солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част Емилия Валенти и Станислава Димитрова, квартет “Армейска песен”, Смесен хор на БНР, Хорова капела с диригент Нели Трошева и солист Пламен Бейков, Хор на пловдивските момчета “Стефка Благоева” и Ансамбъл “Тракия”.

Концерт Пловдив амфитеатър - 170 г. Вазов

Рецитатори са Янко Лозанов, арх. Пламен Пламенов Мирянов и Александър Иванов. Певци: Невена Цонева, Ваня Костова и Боян Михайлов.

Участват и актьорите Евелина Братанова, Любомир Петкашев, Димитър Селенски и Севар Иванов. Инструменталният съпровед е на Живко Василев (кавал), Деница Димитрова (арфа), Стефан Врачев (роял и орган). Водещ е Галя Димитрова.

Събитието е с любезното съдействие на Министерството на отбраната, ОИ “Старинен Пловдив” и Община Пловдив.

ИЗТОЧНИК: 24 ЧАСА

Други публикации за събитието: