ЗА 8 МАРТ И БИЗНЕС ДАМИТЕ

арх. Весела Мирянова

ЗА 8 МАРТ И БИЗНЕС ДАМИТЕ

Арх. Весела Мирянова – председател на Съвета на Директорите на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД: ЗА 8 МАРТ И БИЗНЕС ДАМИТЕ

Публикация: в. Банкер – специално издание – 04.04.2021 г.

ТОЙ – БИЗНЕСЪТ ПЕЧЕЛИ С НАС

Бизнесът дава най-желаното от една жена: възможността да покаже коя е, да докаже какво може. Когато тя прави това, той печели. Какво? Сега, в офиса на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, замислена над тази празничноделова тема, се сещам за няколко неща. Това обаче е списък с продължение. Пишем го всички.

БИЗНЕСЪТ ПЕЧЕЛИ СТАБИЛНОСТ

Преди около година сключвах сделка с италиански партньори. След подписването главният от тях изрази удовлетворение от факта, че АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е семейна компания и най-вече, че лично познава „жената в нея“. La donna е mobile, тоест жената е лекомислена? Не, точно обратното. Един опитен бизнесмен ме накара да осъзная: жената създава усещане за сигурност, за приемственост и в деловата сфера. Може би защото жената често мисли не „в удари“, а „в поколения“.

ДИАЛОГИЧНОСТ

Защо жените винаги имат време за разговор? От бъбривост, ще кажат някои. Имам друго обяснение: почти всичко, което зависи от човека, се разрешава в диалог. Аз съм в бизнеса на мечтите – в АРТЕКС създаваме мечтания дом вече десетилетия, но най-важното за мен, като професионалист, го направих в самото начало. Смених две представки: „пре“ с „раз“. Почти инстинктивно осъзнах, че запътвайки се към делова среща, трябва да я възприемам като разговор, не преговор. Не твърдо отстояване на собствените интереси, а вслушване в чуждите. В този процес позициите могат да се пренастроят, но рядко се губят.

ЧУВСТВО ЗА ТАКТ

Веднъж видях любопитно приложение за имейлите на деловите жени. То маркира всяко извинение или проява на скромност. От „Извинявай, ако те безпокоя, не съм експерт, само имам една идея“ остава „Имам идея“. Целта е бизнесдамите да пишат като бизнесмените. Без несигурност, скромност или голяма загриженост за другия. Няма да го инсталирам. Не е ли по-перспективно, вместо да се приспособяваме към „мъжки“ свят, да го променяме? Колкото повече се напластява грубостта в нравите ни, толкова по-убедена съм, че добрите маниери са езикът и на човечността, и на спокойната сила, и на мъдрото себевладение.

ДРУГА КРЕАТИВНОСТ

Навярно на някой език думата „жена“ означава „човекът, който създава“. Създава живот, радост, уют. Аз не мисля, че умът или талантът имат пол, но различните житейски роли раждат и различни гледни точки, а това обогатява и деловата сфера, и света. Бизнесът е иновация и гъвкавост, творчество, затова за повечето делови жени означава: преосмисляне на познатото, разтърсване на статичното, стимул за въображението.

ЕМОЦИЯ, КОЯТО ВЪЗДИГА

Никога няма, а и не искам да претръпна за тази радост: да предам ключа към мястото, където клиентът ще подслони своето щастие. АРТЕКС има тази щастлива задача. Но всеки продукт е емоция! Колите не са само средство за придвижване, нито пък обувките.
Те са въодушевление и енергия, блясък в очите. Домът не е покрив, а топлота; той е любов. Изгодната сделка не е най-убедителният аргумент за един клиент, щом той иска своята мечта и плаща с надежда. Най-далновидният бизнес въпрос към клиента, мисля си, е „Какво ти носи радост“. А жените в бизнеса умеят да влагат в своята работа мъдростта на сърцето.

ГРАДИВНОСТ, СМИРЯВАЩА ЕГОТО

Сякаш приемаме за естествено жената да вгражда себе си в успехите на другите и на първо място – на близките си. Иска ми се да поставим акцента другаде: на способността на жената да изгражда: целенасочено, упорито, дори когато не получава признание. В този ред на мисли се сещам за казаното от Майка Тереза. „Онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ. Продължавай да изграждаш, каквото и да става“. „Доброто, което правиш, ще бъде забравено утре. Прави добро, каквото и да става“. Дай на света най-доброто от себе си и той ще те отритне. Дай му го, каквото и да става“.

ЕМПАТИЯ

Егоизмът е саморазрушителна бизнес стратегия. Днес успява този, който мисли за другите. Пандемията ни напомни нашата свързаност, нашата взаимна зависимост, нашата еднаквост пред всичките ни различия. Бизнесът е непрекъснато строене на мостове между хората. А който не вярва, че жените се стремят да разберат другия и да го приобщят, нека се сети за собствената си майка.

50% ПОВЕЧЕ

Жените са половината човечество. То не е толкова богато, че да пропилява половината от своя потенциал в която и да е сфера.

УСМИВКА

Трябва ни. Много.

И НЕЩО, СВЪРЗАНО С ТОКЧЕТА

„Джинджър Роджърс е танцувала същото, което е танцувал Фред Астер. Само че наобратно и на високи токчета“. Този цитат по-рано ме потискаше, а сега си казвам, че и светът, и бизнесът не са един-единствен танц. Освен това, ако се откажем от идеята за водещи и водени, ако си спомним, че ние решаваме какво да обуем, тогава всички ще се наслаждават и на музиката, и на танца.