Домът е място за щастие

арх. Весела Мирянова - Артекс Инженеринг

Домът е място за щастие

Домът е място за щастие, публикация: в. Банкер – специално издание

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов

арх. Весела Мирянова
арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова е родена 1965 г., в гр. София. Завършва строителен техникум „Христо Ботев“, а през 1990 г. се дипломира във ВИАС – специалност „Архитектура“, специалност „Жилищни сгради и комплекси“.
Избрана е за „Бизнес дама на 2008 г.“ на Националния конкурс, организиран от сп. „Ние жените“, печели националния приз „Човек на XXI век“ от престижния национален конкурс „Произведено в България“ през 2009 година. Носител е и на множество награди и отличия в областта на архитектурата. Арх. Весела Мирянова е член на управителния съвет на Българската асоциация на жените предприемачи и на управителния съвет на БТПП.
В момента арх. Весела Мирянова е Председател на Съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Майка е на две деца – син на 31 години и дъшеря на 27 години, както и има внук на 6 години.

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, пред Banker Special:

Госпожо Мирянова, строителният бранш се намира в лоста деликатна ситуация, породена от пандемията от Ковид-19. Къде се намира “АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ’ в новите условия?

На работа, разбира се. В трудна ситуация човек има две опори: близките хора и работата. Една компания в трудна ситуация има същите опори: екипа и работата. „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ има своите професионалисти и своите проекти. Всички проблеми са просто задачи, макар и невинаги прости, които се решават в движение. Когато започнахме в 1993 г., не можехме да предвидим, естествено, нито кризата от 2008 г., нито пандемията сега. Винаги сме знаели обаче, че каквото и да се случи, ние ще строим и ще строим, както трябва. За да предложим най-доброто на своите клиенти в една променяща се ситуация, ние намираме варианти. Но за предмета на нашия бизнес и за равнището на качеството никога не сме писали план Б.

Променихте ли приоритетите и пазарния си подход спрямо сегашната ситуация?

Потвърдихме приоритетите си у дома. С усмивка, но съвсем не за благозвучие бих казала, че са трите 3: защитен, зелен, здравословен. Всичко е подчинено на тях. Впрочем самите ни клиенти днес активно се интересуват от неща, които преди се възприемаха като хубави по принцип, но недотам наложителни – например антибактериалните покрития или безконтактното преминаване през различни зони на сградите.
Във времена на изолация станахме по-гъвкави в представянето на жилищата си. Беше новост и за нас, че клиентите могат да изберат жилище и да направят постъпки за закупуването му – дори без да излязат от сегашния си дом, благодарение на интернет пространството- визиите в сайта ни, клиповете на арх. Пламен Пламенов Мирянов за сградите (който е и архитект, и режисьор) и визуализациите. Така че след първоначалното всеобщо стъписване постепенно възстановихме и укрепихме диалога си с клиентите, макар и с други средства. С готовност въведохме и някои облекчения в придобиването на желан имот.

Как според Вас повлия тази криза върху пазара на недвижими имоти?

Струва ми се, че пренареди изискванията към дома. Да вземем функционалните схеми. Те са ми болна тема, признавам. Никога не съм разбирала как може да се подценява възможно най-доброто разпределение на жилищната площ. Никаква ефектна фасада, никаква цена, нищо не може да компенсира начупени, неудобни за обзавеждане и недостатъчно осветени стаи, съвсем „мини“ спални, бани и така нататък.
Детската стая например често е пренебрегвана. Сега се оказа, че не може да е най-малкото помещение с двуетажно легло, защото трябва да има условия и за учебните часове за трети и за седми клас например. Масово преоткрихме радостта от терасите, а мечтите за собствено дворче станаха почти болезнени. Накратко, клиентите искат повече от дома си, от площите около него и са напълно прави. Все повече се търсят жилища в близост до паркове, със собствени зелени площи, със зеленина, инкорпорирана в самата сграда (зелен покрив, зелена фасада), с просторни тераси. Друга тенденция, но в същия дух, е интересът към енергоефективни и високотехнологични сгради с вградени системи за здравословен живот.

По кои значими проекти работите в момента и кога очаквате ла ги реализирате?

Пускаме в експлоатация ДИАМАНТ 2 през декември, строим сграда АВИГЕЯ в кв. „Дружба“, ХАРМОНИЯ на бул Драган Цанков, сграда СИЯНИЕ в кв.„Изток“. Разнообразяваме строителните си продукти с цел да направим по-достъпно качеството АРТЕКС и за нови клиенти.

Кои са постулатите, благодарение на които „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ вече толкова години успява ла се задържи на върха сред лидерите в строителния бранш?

Качество. Нищо по-малко от v качеството; нищо встрани от качеството; нищо, имитиращо качество.

Как според Вас трябва да изглежда съвременната архитектура и какво я отличава от традиционната?

От една страна, налага се архитектурата и жилищното строителство да намерят днешните решения за вечните въпроси: как да направим дома по-сигурен, по-светъл, по-просторен. От друга страна, да се открие как удовлетворяването на тези потребности да щади мястото, града, планетата дори. В този смисъл хуманната и зелената архитектура – в сърцето на града, подчертавам – днес не може да не бъде високотехнологична.

Природосъобразно и високотехнологично не само не се противопоставят, второто служи на първото.
Как можеш да осигуриш планински чист въздух без пречиствателна система? Такава е рекуператорната система, която въведохме в сградите ДИАМАНТ; тя същевременно регулира и температурата в помещенията. Технологиите за домофонни системи с гласови команди, безконтактно придвижване с асансьорите, безконтактните ключове, въздушните изолационни системи за блокиране на кръстосаните инфекции, UVC дезинфекционни модули и материали с антибактериално покритие в общите части на сградите – всичко това възпира инфекциите. Фотокаталитичните строителни материали (като активната керамика например) пречистват въздуха чрез процеса на фотокатализата. Антибактериалните стъкла на свой ред деактивират метаболизма на бактериите чрез сребърните йони в горния слой на стъклото. Това са само няколко примера от практиките в най-новите ни проекти, свързани едновременно със здравословността и енергоефективността на сградите.

Печелили сте много награди – както индивидуални, така и като компания. Кои са най-скъпите за Вас?

Награда - арх. Весела Мирянова и внук, връчва арх, Георги Шопов
Награда – арх. Весела Мирянова и внук, връчва арх. Георги Шопов

Ценим ги и сме благодарни признанието. Но знаете ли, аз не гледам на наградите като на някакъв трофей, който да вдигаме високо над главата си и да тържествуваме. За мен те по-скоро са като пътен знак, които ни уверява, че не сме сбъркали посоката; че направеното от нас се забелязва и е добрата диря, оставена за обществото от нас. В никакъв случай не възприемам наградите като табела „Край на пътя“ или като гласа на навигатора: „Пристигнахте на местоназначението“. Да, имам и персонални награди, и макар да знам колко труд съм вложила, за мен те пак са признание за екипа на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“. На най-голямата награда се натъквам случайно: когато мина покрай някоя от нашите красиви сгради – на АРТЕКС – и виждам хора, на които им е спокойно, леко и радостно да живеят в тях, и които изпитват чувство на гордост от постигнатото в живота си – да притежават дом от нас.

Кои са най-важните качества и ценности, които трябва да притежава една бизнес дама, зала е успешна в съвременния много динамичен свят?

Сила – да се справяш с всяко изпитание и трудност! Увереност – че доброто и Светлината винаги ще победят!

Домът е място за щастие

Една сграда трябва да има хуманна душа и зелен характер

Интуитивност. Сензитивност. Стабилност. Посветеност. Воля – да продължаваш все напред с високо вдигната глава. Жените довеждат нещата докрай – дори ако трябва да преглътнат неща, които дразнят егото на много мъже. Често се изтъква емоционалността на жените, но главното в тази емоционалност е емпатията: безкрайно нужната днес способност да се поставиш на мястото на другия. Струва ми се, че жените се опитват да разберат другия даже когато не е прав, и със своята житейска разумност да намерят удовлетворително за всички решение. Този дар – да умиротворяваш, да се погрижиш за всички около масата – в офиса, у дома, на парти дори – съм го забелязвала предимно у жените. Преди време сключвах договор с италиански партньори и един от тях ми каза, че изпитват доверие към семейни компании (като нашата), особено когато видят на преговорите и жената (собственик) в нея. Помислих, че се шегува, но той съвсем сериозно продължи, че за тях именно „матриархат“ е гаранцията за сигурност и приемственост. Дали е прав, не знам, но съм убедена, че жените рядко играят на „всичко или нищо“ и още по-рядко зарязват нещо наполовина. Като председател на Съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ знам своите отговорности, знам нашите ценности и не бих пестила време и енергия, за да отговори компанията на очакванията – и на клиентите, и на обществото – и да ги надмине дори. Такава посветеност виждам и у деловите жени, с които имам честта и радостта да общувам.

Какво Ви вдъхновява във Вашата работа?

Клиентите идват в „АРТЕКС“ с мечтите си, с надеждите си, с предчувствието, че с новия дом започва по-хубавата част от живота им и аз винаги вярвам, че е така.

Вие сте елегантна и стилна дама, имате ли предпочитани дизайнери, стилове мола. какви бижута харесвате?

Радвам се на хубавите неща, без да имам страст към определени марки или имена. Добрият външен вид е въпрос на самоуважение и уважение към другите, така че, да, държа на него. Харесвам добре направените дрехи, в които конструкцията е намерила точния материал и безупречното изпълнение. Сигурно съм повлияна от професията си, но гледам на дрехата, както се гледа на дома. В нея трябва да се чувстваш спокойно, уверено,- да бъде още една причина да се изправиш с изящна осанка и походка на кралица, да се усмихнеш.

Кои са любимите Ви дестинации за ваканция или приятен уикенд?

Запомнила съм непланираните места, неочакваните гледки, които са се появили изведнъж при някаква отбивка например. Понякога са скали или полянка, друг път – стара църква. Да, при грижливо подготвяни пътувания са ме зашеметявали Петра, Токио, Флоренция, кътчета от Нормандия или гръцки острови. Казано с усмивка, тези места пак ме викат, но сега не е време за това. Пандемията наложи пауза и не всичко в тази пауза е лошо за нас. Можем да видим нещо хубаво, да направим своето откритие и на две крачки от обичайните си маршрути, можем да обърнем и поглед навътре… Разбира се, никой не може да ни забрани да планираме в детайли бъдещи приключения по света.

Как и къде ще прекарате Коледните и Новоголишните празници? Имате ли специални семейни тралиции или ритуали?

Надявам се всички у дома и в екипа на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ да изпратим тази сложна година здрави, бодри и с увереността, че сме направили най-доброто при тези обстоятелства, да сме готови за още по-ползотворна работа през следващата.
Нямам засега някакви специални планове, но щом сме заедно – у дома, в работата – ще го има и веселието, и хубавите наши обичаи. Надявам се паричката да се падне на най-малкия член на семейството ни – на шестгодишния ми внук Кристиян. Когато децата подскачат от щастие, всичко изглежда наред със света.

Какво бихте пожелали за себе си, за семейството и за всички българи за новата 2021 година?

Здраве и радост у дома! Вяра – в Бог и неговите думи!
Дух – не на страх, а на сила, любов и себевладение!
Накрая бих искала да завърша с едно послание към всички читатели:

Да изградим своя характер е наш дълг. Нашият най-велик и славен шедьовър е да живеем почтено. Всичко останало - да властваме, да трупаме богатства, да строим - е в най-добрия случай малка притурка и декор...

Домът е място за щастие