Величествен трибагреник

Величествен трибагреник се извиси над Разлог на 3 март – Деня на Освобождението на България

Източник: 24 часа

Инициативата е на родолюбивия арх. Пламен Пламенов Мирянов, който се е посветил на каузата да съхрани историята ни и да възкреси българския дух

По повод националния празник на България – 3 март, арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира за втори пореден път тържествено окачване на българския трибагреник.

В подножието на величествения Пирин между Банско и Разлог арх. Мирянов и неговият екип извисиха национален флаг с размери 9 на 15 метра, който вече предизвиква гордост у преминаващите в района. Инициативата бе подкрепена от община Разлог, без чиято помощ тази акция би била трудно осъществима.

“Интересен е фактът, че по време на монтажа времето беше тихо и спокойно и точно когато знамето бе закачено и издигнато до най-високата точка на постамента, задуха силен вятър, който развя националния трибагреник в ефирни и величествени вълни”, разказват от екипа на младия архитект Мирянов.

“Дълги години този постамент пустееше празен и веднага щом знамето тържествено се разлюля и напомни за празника, много хора започнаха да спират и с гордост да се снимат с него”, добавят оттам.

На 3 март родолюбиви българи се снимаха пред него, някои се хванаха и на хоро.

Това не е първата инициатива, която младият творец посвещава на българското знаме.

През 2016 г.

арх. Мирянов осигури

най-голямото

българско знаме за

събора в Рожен

С внушителни размери – 7800 кв. м площ и 300 метра дължина, то покри огромна част от поляните на Рожен. След това знамето бе качено с хеликоптер високо на поляните в Рила, за да се слее с вечната хармония на Рилските езера.

Убеден в свещения характер на българското национално знаме, младият архитект не позволи то да бъде забравено! Няколко месеца по-късно големият роженски трибагреник бе превърнат в повече от 11 000 знамена, раздадени на хората за Деня на независимостта на България.

Силата и патриотичният дух, с които арх. Пламен Мирянов се е посветил на мисията си да съхранява и пресъздава със съвременни изразни средства историята на България, са повод и за друг мащабен проект, който той посвещава на 3 март.

Вече втора година

арх. Мирянов и

екипът му изкачват

връх Шипка преди

Деня на

Освобождението

на България, за да заснемат част от одата “Опълченците на Шипка”. За внушителната и въздействаща интерпретация на Вазовия текст арх. Мирянов влиза в една от любимите си творчески роли – на режисьор. Суровите зимни условия, в които е истинско изпитание да снимаш, не могат да сломят устрема на младия архитект и въпреки снежните виелици и ледовитите условия той и екипът му посветиха на празника на свободата едни от най-красивите художествени рецитации и

възкресиха за

пореден път

безсмъртните

слова на Вазов

“3 март е не само национален празник на България. Това е дата, която съхранява спомена за велик подвиг – боевете на Шипка. На този връх българският народ завещава на поколенията най-съкровения си стремеж – стремежа към свобода”, споделя арх. Мирянов, за когото християнските ценности и духовността на българите са не само завет, а пътеводна светлина.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов събужда у младите чувството за род и принадлежност

Наричат арх. Пламен Пламенов Мирянов – основател и идеолог на Фондация “Нашият дом е България” – съвременен будител и възрожденец! Архитект, творец, съзидател и режисьор, той е един от малкото млади хора, посветили времето и уменията си на това да създава едни от най-забележителните документални филми и концерт-спектакли, посветени на българската духовност, култура и ценности. С тях той иска да стигне до всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му припомни защо да си българин е не само гордост, но и чест.

 

Издигането на националното ни самочувствие арх. Мирянов е превърнал в смисъл на живота си. Със себеотрицателни усилия той непрестанно търси съвременен подход към духовното ни и историческо наследство и посвещава десетки филми, концерти, театрални спектакли и изложби на важни за българите личности и събития – Иван Вазов, Паисий Хилендарски, св. Йоан Рилски, създаването на българската азбука и много други.

“Влагаме изключително много усилия, време и талант в това да направим българското слово и история разбираеми и атрактивни за новите поколения. Вярвам, че това е нашата мисия на тази земя – да предадем това, което ни е дадено, но и да създаваме неуморно, всеки ден да творим!”, споделя арх. Пламен Пламенов Мирянов. Той вярва, че събуждайки у младите хора чувството за род и принадлежност, ще запали у тях искрата на българщината, за да осъзнаят те корените си, да се върнат в родината си, да живеят и да развиват потенциала си тук.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов пред трибагреника
Арх. Пламен Пламенов Мирянов пред трибагреника

Непоколебимият устрем и неуморният дух на арх. Пламен Пламенов Мирянов увличат в каузите му стотици последователи. А себеотрицанието му безспорно ще му отреди заслужено място в историята ни след години.

Но сега в забързания му ден е време за нови идеи, проекти, филми и спектакли, посветени на България!