БТА – „Артекс“

арх. Пламен Пл. Мирянов

„Артекс“ обяви, че ще сертифицира бъдещите си проекти по международни стандарти за устойчивост и енергийна ефективност

Публикация: БТА
Автор: Екатерина Тотева

„Артекс Инженеринг“ ООД ще сертифицира всички свои бъдещи проекти по международни стандарти за устойчиви сгради и енергийна ефективност. Това обяви арх. Пламен Пламенов Мирянов по време на конференция „Европейска София – инфраструктура и нови проекти“, която е организирана от телевизията Euronews Bulgaria, съобщиха от компанията.

Сградите ще имат стандарти и документи от LEED, CasaClima или BREEAM – едни от водещите в света научно базирани институти и агенции, предлагащи пакет от системи за валидиране и сертифициране на устойчиви сгради и среди на обитаване. Агенцията CasaClima е център за високи постижения в областта на енергийно ефективното и устойчиво строителство, който освен издаването на сертификати, предлага и обучение на проектанти. Някои от основните изисквания на нея и на другите системи за сертифициране са въздействия върху околната среда на строителните материали, управление на водите на сградата, качество на въздуха в помещенията, мерки за защита от радон и естествено осветление.

„България и Италия са близки като климат и затова смятаме да се обърнем първо към CasaClima, като използваме техния опит и го адаптираме в нашите сгради. Освен намаляване на енергийните разходи, голямото предимство от устойчивото и екологично строителство е подобряването на микроклимата в помещенията“, обясни арх. Мирянов. Компанията има за цел да интегрира фотоволтаични плочи за фасада, както и фотоволтаични парапети и козирки за намаляване на разходите за осветление на фасада и общи части. Освен това вече използва по-скъпи екологични материали и интегрира редица инсталации – за пречистване на въздухa, за защита от електро шум, резервоари за дъждовна вода за поливни системи и тоалетни, озеленени покриви с градини и други.

В новите проекти на „Артекс“ – комплекс „Озарение“ и сграда „Сапфира“, освен сертифицираните и изпитани строителни материали, рекоперацията за филтриран и чист въздух в помещенията, инсталации от висок клас и всичко останало, за пръв път имат за цел да интегрират следните системи: интериорни решения за редуциране на електро шум от телефонни клетки и предаватели в близост, автоматизирана система за защита от слънце и вятър, позволяваща драстично намаляване на разходите за охлаждане и отопление на сградата – външни щори, невидими системи за производство на електрическа енергия, интегрирани във фасадите и парапетите на сградата, осигуряващи автономно електрозахранване на общите части, озеленени живи покриви с висока дървесна растителност.

Такива покриви поемат значително количество от дъждовните води и предотвратяват претоварването на градската дъждовна канализация. Сред другите системи за интегриране са „умна къща“ – автоматизиране на отоплението, охлаждането, вентилацията и активната слънцезащита, системи за механична вентилация с рекоперация за намаляване на енергийните разходи, шумоизолация, пълна поддръжка на всички сградни системи и озеленяване, осигуряваща трайното и устойчиво развитие с години на всички зелени площи, резервоари за дъждовна вода за поливни системи и тоалетни в общите части на сградата, гарантиращи икономия на потреблението на вода, фотоволтаични елементи по фасадата и системи Smart Flower.