БНТ ще излъчи грандиозния концерт-спектакъл

БНТ ще излъчи грандиозния концерт-спектакъл „Българийо, аз всичко тебе дадох“

Източник: bgnesagency.com

Тържественият спектакъл, посветен на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, ще бъде излъчен на 8 и 15 ноември 2020 от 16:15 ч.

Уникален концерт-спектакъл по случай 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще бъде излъчен в програмата на Българската национална телевизия в две части – на 8 и 15 ноември 2020 от 16:15 ч.

Тържественото събитие се състоя в Античния театър на Пловдив на Кръстовден, 14 септември 2020, и бе посветено както на великия български поет, така и на други две важни за България събития – 135-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Деня на независимостта.

Грандиозният мултимедиен спектакъл,

под режисурата на арх. Пламен Пламенов Мирянов, е невиждана по мащабите си съвременна симфония от музика, багри, цветове и въздействащи рецитали по текстове на патриарха на българската литература, която ще ни пренесе в света на Вазов, въздействайки на всички сетива едновременно!

Въздействащите художествените изпълнения на „Молитва в планината“, „При Рилския манастир“, „Отечество любезно“ и „Паисий“ ще ни върнат към корените, за да ни припомнят силата на българския дух и ценности. А музикалните изпълнения на „Тих бял Дунав“, „Де е България“, „Марш на София“ и „Марш на Шипка“ ще разтуптят сърцата ни в патриотичен ритъм!

В празничния концерт се включват десетки артисти, сред които рецитаторът на Национална гвардейска част на България – Янко Лозанов, Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, Смесения хор на БНР, квартет „Армейска песен“, Хорова капела с диригент Нели Трошева, бас баритонът Пламен Бейков, Живко Василев – кавал, Деница Димитрова – арфа, Ансамбъл „Тракия“, Ваня Костова, Галя Димитрова и много други.

Гвардейския представителен духов оркестър
Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев

Освен автор и режисьор на впечатляващия спектакъл, арх. Пламен Пламенов Мирянов изпълнява с изключително вълнение и почит към поета и голяма част от рецитациите на Вазовите текстове.

Видео импресиите за спектакъла също са негово дело – младия творец е прекарал месеци наред в търсене и заснемане на спиращите дъха кадри от Рила, Сопот и Балкана, с които да илюстрира с автентичност всяка дума от словото на Вазов и така да сътвори най-достойния празник за 170-годишнината на Патриарха на българската литература.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов, автор и режисьор на концерт-спектакъла
Арх. Пламен Пламенов Мирянов, автор и режисьор на концерт-спектакъла

„Словата на Вазов са национално богатство, велики стихове, които ще останат в нас завинаги, за да приповдигат сърцата и душите ни, да ни напомнят защо трябва да сме горди, че сме българи“ – казва арх. Мирянов, докато пламенно говори за Вазов и допълва: „Аз и екипът ми от фондация „Нашият дом е България“ влагаме изключително много усилия, време и талант в това да направим българското слово и история атрактивни за новите поколения, да стигнем до тях чрез най-добрите примери от българската култура и история, да запалим в сърцата им искрата на българщината. Вярвам, че това е нашата мисия на тази земя – да предадем, това което ни е дадено, но и да създаваме неуморно, всеки ден да творим!“

Тържественият концерт-спектакъл „Българийо, аз тебе всичко дадох“ можете да гледате на 8 и 15 ноември 2020 от 16:15 ч. по Българската национална телевизия.