Арх. Пламен Мирянов:

Арх. Пламен Мирянов

Арх. Пламен Мирянов: Архитектурата е следата на човечеството, искаме „Златен век“ да бъде нашата следа
Автор: арх. Пламен Мирянов
Публикация: Гласове – 3.12.2020 г.

„Артекс Инженеринг“ е компания, която инвестира не само в честния бизнес и икономиката на България, но и създава нови стандарти за качество, с които изгражда бъдещия облик на София. „Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати. Ние ще продължим да се борим за по-добра, независима и предвидима бизнес среда в България“, категоричен е арх. Пламен Мирянов. Той защити позицията си в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“.

„Ние, от „Артекс Инженеринг“, имаме огромна гражданска отговорност за изграждането на този проект, а всеки един детайл от основите до посланията е от обществено значение. Архитектурата, както знаем, е способна да влияе на нашия светоглед, да подобрява качеството ни на живот, да въздига. Тя е следата на човечество, оставена през всички фази на неговото развитие.

И вярвам, че София има нужда от нова следа, от нови емблематични здания – културни средища и притегателни центрове за култура и изкуство, които са гордост за столичани. Затова още при залагането на концепцията на този проект се допитахме до водещите в бранша английски архитекти от Студиото „Заха Хадид Архитекти“ и заложихме стил, който да изразява идеята за „разцвет“ и растеж“, обяснява арх. Пламен Мирянов по повод изграждането на сградата „Златен век“.

Златният век е разцвет на българската култура, архитектура, духовност, книжовност и писменост –

период, който най-категорично разказва за огромната благотворна промяна, която християнизацията въздава, припомня Мирянов. „Една малка хилядна частица от величествения принос на тази най-достойна епоха от нашата история бихме искали да заложим и в тази сграда, чрез изграждане на културен център, с музейна част, мултимедийна зала, сцена за представяне на литературни произведения и рецитаторско изкуство, галерия за модерно и древно изкуство, иконопис, с православен храм на върха. Къде трябва да бъде издигнато Името на Всевишния ако не най-високата кота на една пунктова сграда и най – високото място на централна София?!“, реторично попита младият архитект в предаването на Люба Кулезич.

„Къде е мястото на едно здание, което носи достолепно име „Златен Век“ ако не нависоко? Сградата е висока, не само защото е символична препратка към най-високото достижение в областта на културата, духовността и писменността на България, но и защото тази зона винаги е била предвидена за високо строителство! Това щеше да ви каже и главният архитект“, обяснява Пламен Мирянов.

Защо „Златен Век“ е висока сграда?

„Това можеше ясно да каже арх. Стоян Янев, главният архитект на столицата в периода от 1996 до 2006 г., ако днес беше жив. По негово време това е била зоната, предвидена за високо строителство. Доказателство за това е съществуващият хотел „Маринела“. Такова е било виждането на онези градоначалници. Дали сградата трябва да бъде по-ниска? Не може да бъде по-ниска, защото разрешението за строеж на този обект е отпреди влизането на общия устройствен план на София. И планът, и параметрите на застрояване не могат да бъдат променяни в движение за една почти построена вече сграда“, обяснява още архитект Пламен Мирянов.

Не е добър знак за едно управление спирането на толкова мащабен проект, зареден с голямо културно значение.

„Артекс Инженеринг“ е компания, която инвестира не само в честния бизнес и икономиката на България, но и създава нови стандарти за качество, с които изгражда бъдещия облик на София. „Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати. Ние ще продължим да се борим за по-добра, независима и предвидима бизнес среда в България“, категоричен е арх. Пламен Мирянов.