Арх. Пламен Мирянов: Панелките имат още 7-8 г. живот

Арх. Пламен Мирянов

Вестник 24 часа
27.03.2017 | Мила Гешакова

През май с балоните ще полетим над розите в Казанлък и ще заснемем празника в рекламен клип за Китай

Политици, раздавайте се за родината! Достатъчно ни управляваха егоисти

– Вие сте страстен родолюбец, заснехте филм за глаголицата, клипове за красотите на България, с които се наредихте сред достойните българи на 2016 г. Не ви ли блазни политиката особено в този незапомнен глад на нацията за млади, надеждни и нови лица?

– Вярно, покрай всички тези родолюбиви и патриотични мои дела всички ме питат дали не съм се насочил към политиката. Но като творец по душа и по професия, стоя на дистанция от тази сфера. А и да си призная искрено, нямам дълбоки познания върху политиката. Но пък съм убеден, че мога да допринеса с ясни и разумни решения на много проблеми в нашето общество.

– Какви?

– Най-вече за нашия градски облик, защото за мен градската среда формира в някаква степен мисленето на хората и създавайки приятна атмосфера, може да улесни живота им.

– Вие сте архитект, проектирате жилищни сгради. От каква философия се водите, когато работите над нов проект?

– Философията ми е: “Направи това, което искаш да направят за теб. Направи сграда за другите, такава, в каквато искаш ти да живееш”.

– Градовете ни съчетават мутробарок, панелна соцестетика и модерно строителство, най-грубо казано. Как можем да поправим или по-точно да подредим това разностилие?

– Когато няма възпитан вкус и чувство за естетика, се получава израждане и миш-маш от разни стилове
Наскоро посетих Будапеща и видях колко е единен градът. Запазили са облика особено на стария градски център, вероятно действа принципът да не се строи нова архитектура, за да се запази историческото наследство. В този смисъл съм убеден, че всички сгради в центъра на София биха могли да бъдат реставрирани, за да се запази обликът на стара София. Може би на места ще е възможно да се появят нови, контрастни архитектури. Ние, архитектите, често използваме стъклото, за да подчертае и отрази другата, старата сграда. Такива проекти са правени във Франция и Англия. Чисто нова стъклена фасада, която отразява класическата до нея.

– Ваш колега е на мнение, че в България не може да строим сгради, характерни за други държави, защото си имаме Родопите, Копривщица, Трявна, Рилския манастир. Че българската жилищна архитектура като традиция е една от 3-те основни схеми в света. Споделяте ли го?

– Интересно мнение, не съм го чувал. Мисля, че новата архитектура трябва да се фокусира върху разпределение, което успокоява,
предразполага и хармонизира човека Да има добра гледка към Витоша и околните пространства. Всеки иска да има пред себе си простор, не иска да е заклещен между други сгради. Затова съм привърженик на високото строителство.

– Има планове за строеж на небостъргачи в столицата. Вписват ли се в софийското разностилие?

– В град като София, в който популацията нараства и който неизбежно ще стане мегаполис, търсенето на ново строителство е голямо, но не достига, защото плътността на застрояване е висока. Затова сградите ще трябва да растат на височина. Така освен всичко друго хората ще имат и по-добра гледка. Ако останат в ниското, светлината е малко, а това влияе на психиката. Живеещите нависоко получават здравословната доза слънчева енергия.

– Столицата със спалните си в Младостите и “Люлин”, а и всеки български град сякаш са увековечили панелната естетика на соца. Ще умрат ли панелките? И какво иде на тяхно място?

– Разисквали сме в гилдията как да започне подмяната на панелните блокове. Има стъпка – изгражда се нов блок, в него се преместват всички живеещи в стария блок и остават до изграждането на новия блок. Но административната част на такъв проект е много сложна.
Другият вариант е по-лесен – да се направи нов облик на панелния блок. Бях измислил специални решетки, по които тръгват
пълзящи растения, които озеленяват блоковете и произвеждат кислород
Което прави панелките по-екологични. Но това е временно решение.
Панелките имат още 7-8 години живот. За мен ще е голямо предизвикателство да работя по проект за смяната на панелните жилища. Но може би ще отнеме 10 или 20 години.

– Промениха ли се в годините на прехода изискванията на българите за строеж на дом?

– Много са се вдигнали стандартите за качество. В развити държави строят с по-евтини материали, по стандартен и лесен начин, а цените са от 5 до 10 пъти по-високи. Тук, където хората не могат да си позволят луксозни имоти, всеки проект е еталон за качество. Конкуренцията просто няма ход да не го следва, защото не го ли направи, ще отпадне от съревнованието. За мен амбицията за перфекционизъм и качество в строителството ни прави чест.

– Какви нови технологии вграждате в проектираните от вас сгради? Скоро четох за пасивни къщи, които се охлаждат и отопляват с вътрешни вентилационни системи.

– Има няколко съображения и условности около т.нар. пасивни къщи. Прекрасно е да сложим слънчеви панели, фотоволтаични лампи, да се отопляваме единствено от слънцето и неговата енергия. Но изниква проблем – докато собственикът на такъв дом е на работа, слънцето достига зенита си, загрява панела и той произвежда електричество. Само че, ако това електричество не се консумира в момента, то не може да се акумулира в батериите задълго. Такъв тип енергия не стига за осветяването на един голям жилищен блок например. По-подходяща е за еднофамилни къщи и за частично отопление на вода в бойлер.
Други методи за пасивни къщи е жилището да има независим генератор на въглища, бензин или дизел. Това обаче пак е свързано с допълнителни средства, но пък осигурява известна независимост от електроразпределителните дружества.
Всички чакаме по-високотехнологични батерии, чрез които да зареждаме от слънцето, от електроцентрала, ТЕЦ или просто подстанция. Но технологията далеч не е толкова развита, за да говорим за абсолютно пасивни сгради.

– Има ли пасивни сгради в България?

– Не мисля. Интересувал съм се от темата. Наш учен, проф. Чуканов, който живее и работи в САЩ, е направил разработка на квантов генератор, който произвежда независима енергия. Вземайки ток от електроцентрала, успява да генерира кълбовидна мълния и този феномен поддържа и отдава енергия с много малко подаване на ток отвън. Такъв вид изобретения могат да променят изцяло консумацията на енергия за бита и индустрията.
В Италия произвеждат специална керамична плочка за фасада, която произвежда кислород
Точно това изобретение искаме да внедрим в нашите проекти – фасадите да са като източник на кислород. Често се случва дърво да бъде отрязано или преместено, за да се построи имот. А с плочка ще може да се произвежда кислород колкото 10 дървета. Те биха подобрили качеството на въздуха в квартала.

– Често пътувате. Летите с балони и снимате българските красоти. Каква ще е следващата ви родолюбива акция?

– През май балоните ще полетят над розите в Казанлък. Измислили сме специална шевица, която ще залепим на купола. Минават балоните над розите, отгоре над балона също се сипят рози. Красота!
Всъщност така се случи, че китайска фирма, която продава наша розова вода в Китай, вижда мои клипове и веднага се свързаха с нас, за да започнем този проект. Те искат да снимат с нас реклама за българската роза и за розовата ни вода за Китай.
Ще заснемем клип за празника на розата с танцуващи млади момичета в народни носии. Нещо, което всеки път се прави, но никога не се записва. Наши оператори и кинематографи снимат туристическата реклама на Дубай. А българско киностудио пък снима в Индия – техните проекти са с по-висок бюджет от холивудските. Имаме изключително кадърни професионалисти –
защо да не вложим тези таланти в създаването на нашия двор?
Добре ще е да се обединим и да направим някаква реклама на България. Знам, че трудно се получават средства за такова нещо. Затова ще се хванем родолюбиви хора и ще го направим ние самите.

– Понеже сме на прага на избори, какво ще пожелаете на кандидатите за властта?

– Бъдете щедри! Бъдете даващи! Достатъчно дълго са ни управлявали егоисти. Направете безрезервно нещо за България, защото то ще се върне. Раздайте се в името на родината ни. Тя има нужда от подкрепата на талантливите, на можещите, на достойните хора.

CV

l Роден през 1989 г. в София
l Завършил 9-а френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в столицата, а през 2013 г. – висшето си образование във ВИАС
l Работи като архитект в строителна фирма АРТЕКС