АРХ. ВЕСЕЛА МИРЯНОВА:

арх. Весела Мирянова
арх. Весела Мирянова

АРХ. ВЕСЕЛА МИРЯНОВА:

ОБСЪДИХМЕ ИДЕИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С РИЧАРД БРАНСЪН ОЩЕ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ БИЗНЕСМЕН СЕ Е ЗАПОЗНАЛ С ВАРИАНТИТЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО С АРТЕКС В ПРОЕКТИТЕ ИМ „ДИАМАНТ 1“, „ ДИАМАНТ 2“ И „ДИАМАНТ 3“

Специално интервю за PREMIUM Lifestyle

Ако мечтите ви не ви плашат, значи са твърдемалки“ казва сър Ричард Брансън. За вдъхновението и идеите, родени от срещата с него, новите проекти пред Артекс Инженеринг и смелите решения, си говорим с Председателя на съвета на директорите на компанията – арх. Весела Мирянова.

Аарх. Весела Мирянова, кои са проектите, върху които работи в момента строително-инвестиционна компания АРТЕКС?

Новината е ДИМАНТ 2. Приключваме работата по сградата и съвсем скоро ще я пуснем в експлоатация… Както винаги, с малко завист към тези, които ще живеят там. Продължаваме активната си работа по изграждането на АВИГЕЯ в кв. „Дружба“, ХАРМОНИЯ на бул. „Г.М.Димитров“ и СИЯНИЕ на ул. „Тинтява“, завършваме и спа центъра в ДИАМАНТ 1.
Разнообразяваме строителните си продукти в много посоки. Но най-перспективната и най-интересната за нас е разгръщането на концепцията за сградата като зелена, защитена и здравословна среда.

Такава сграда е важна далеч не само за своите обитатели.

Тя не само се свързва хармонично с природата, където я има, и увеличава присъствието ù, където не достига – с нови зелени площи, със зелени фасади и покриви. Тя внася нови стандарти за ниско енергопотребление и за високо качество на живот. Освен това една такава сграда предлага на София нови атрактивни пространства за общуване, забавления, спорт. Водещо е и желанието ни да предлагаме сгради с неповторимо лице, които правят града по-интересен, по-модерен.
Въобще, стремим се към архитектура, която стъпва на основата на екоотговорното и хуманно мислене и се издига на висотата на една европейска столица със самочувствие.

Споделихте, че предстои пускането в експлоатация на ДИАМАНТ 2 – какви са предимствата на тази сграда и с какво тя се отличава от останалите Ви проекти?

ДИАМАНТ 2 израсна с едно незаменимо предимство – до ДИАМАНТ 1. В първата сграда вложихме целия си размах, във втората – целия си опит от първата. Вече се очертава хармоничният диалог между тях, а той ще бъде от полза за всички хора в района.
Двете сгради са в непосредствена близост до Борисовата градина и Ловния парк. В ДИАМАНТ 1 въведохме за пръв път т.нар. рекуператорна система, която не само пречиства въздуха, но същевременно използва температурата на обработения въздух за отопление и охлаждане на помещенията.

Свеж въздух и много естествена светлина – това сякаш са ключовите думи в този проект.

Положихме, както винаги, специални усилия за оптимално ослънчаване на всяко помещение. Това може да намали енергопотреблението в сградите с повече от 45%. Да не забравяме и че настроението, което носят слънчевите лъчи у дома, не може да се измери, но то е не по-малко важно.

Двата ДИАМАНТ-а са замислени като пространства за природосъобразен начин на живот.

Дори концепцията за ресторанта на три нива в новата ДИАМАНТ 2 е подчинена на биопродуктите. Предвиден е и биомагазин и медицински център. Обитателите в ДИАМАНТ 2 могат да се възползват от уникалния спа център (акватоник басейн със солена вода, фитнес, зали за йога и пилатес, всички видове сауни и парни бани) в намиращия се в съседство ДИАМАНТ 1.

ВЪОБЩЕ, СТРЕМИМ СЕ КЪМ АРХИТЕКТУРА, КОЯТО СТЪПВА НА ОСНОВАТА НА ЕКООТГОВОРНОТО И ХУМАННО МИСЛЕНЕ И СЕ ИЗДИГА НА ВИСОТАТА НА ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА СЪС САМОЧУВСТВИЕ.

Артекс - Ричард Брансън
Ричард Брансън на балон на Артекс

Многофункционалните пространства удовлетворяват най-важните потребности на човека в града – работа, почивка, спорт, срещи – в една едновременно високотехнологична и природосъобразна среда. Тя може да предостави условия за динамичен и пълноценен живот за обитателите си.
Достойнствата на ДИАМАНТ-ите като комплекс от сгради са толкова много, че дори самият Ричард Брансън прояви интерес към тях по време на посещението си в България.

Детайл фасада Диамант 2
Детайл фасада ДИАМАНТ 2

МЛАДИТЕ ХОРА В БИЗНЕСА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТАКЪВ ПРИМЕР, ЗАТОВА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ УСПЯХМЕ ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТАЗИ СРЕЩА МЕЖДУ СВЕТОВЕН ВИЗИОНЕР КАТО СЪР РИЧАРД БРАНСЪН И НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ

Това е изключителна новина! Разкажете ни повече за това – с кое спечелихте личност като Ричард Брансън?

Ричард Брансън бе наш гост преди 3 години, когато синът ми – арх. Пламен Пламенов Мирянов настоя ние от АРТЕКС да финансираме (под формата на благотворителност за каузите му) неговата визита в България. Освен че сподели опита си с млади български предприемачи, сър Ричард Брансън се запозна с проектите на АРТЕКС.

Роди се и една обща идея – да създадем детски авиоцентър в някоя от сградите ни ДИАМАНТ в кв. Изгрев.

В него децата ще могат да се докоснат до магията на авиацията – една от страстите на Ричард Брансън. Този център е все още идеен проект. Надяваме се да се реализира в близко бъдеще, вероятно в следващата ни сграда ДИАМАНТ.
Тази среща обаче ме накара да се замисля за нещо. Да, в АРТЕКС сме имунизирани срещу фразата „Сега ще ти кажа защо от това нищо няма да излезе“. От самото начало търсим начини да направим най-доброто, а не това, което няма да ни създава проблеми. Когато обаче дори за кратко общуваш с човека, който излъчва

„Ще видите, че ще стане!“,

получаваш ударна доза енергия и решителност. Ричард Брансън е убеден в ценностите си, в значимостта на големите си цели и мечти и намира пътя без илюзиите, че няма да подразни никого и че ще бъде лесно.
Мисля, че за всички беше полезно да погледнат през неговите очи на бизнеса – не арена на сблъсъци, а пространство за мечти, за съзидание и за удоволствие от всичко това.
Струва ми се, че у нас не се поощрява размахът, а това е човекът – размах. Младите хора в бизнеса се нуждаят от такъв пример. Затова се радваме, че успяхме да осъществим тази среща между световен визионер като сър Ричард Брансън и новото поколение предприемачи в България. А интересът му към ДИАМАНТ-ите може само да ни ласкае!

Напоследък АРТЕКС поставя нов акцент в строителството – поне за българските мащаби – и това са антибактериалните материали и технологии, които внедрявате в проектите си.
Можете ли да ни разкажете повече за тези иновации?

Здравословността на жилищното пространство няма една единствена черта, разбира се. Благоприятната биолокация на терена, ситуирането на самото сградно тяло, материалите и суровините без вредни съставки и с доказан произход, оптималните параметри на топло – и шумоизолация… Списъкът непрекъснато се удължава и това е чудесно, защото се откриват все повече начини да се противодейства на негативните за човешкото здраве фактори.

Нашият екип търси, проучва и адаптира най-иновативните материали и технологии в областта на т.нар. архитектурна превенция.

Построена с тази специална грижа, сградата може да предотвратява или минимизира атаки на вируси и бактерии. Обеззаразяването на вредните патогени във въздуха беше подценявано до момента. Пандемичната обстановка обаче промени тези нагласи не само у работещите в сектора. Все повече клиенти правят все по-информиран и далновиден избор за жилището си, като се интересуват и от тези черти на бъдещото си жилище.
Ние използваме системи за активно пречистване на въздуха и стерилизация на общи помещения и повърхности, UV дезинфекция, безконтактни ключове и безконтактни устройства за активиране на асансьорни системи, антибактериални стъкла и фотокаталитични строителни материали като активната керамика например, която унищожава бактериите, които влизат в контакт с повърхността ù.
Освен това, какво вече споменах, инсталираме рекуператорна система за вентилация на въздуха, която извежда и филтрира отработения въздух от помещенията, а неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух.

Подобряването на микроклимата чрез рекуперация е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхити, астма и други респираторни заболявания.

Погрижили сме се и за „невидимото“ сметосъбиране и още много детайли, които правят живота в сградите ни комфортен, здравословен и най-важното – природосъобразен.
Науката и иновативните технологии достигат нови нива ежедневно и сме горди, че АРТЕКС може да ги предложи на клиентите си.

Diamant-2-ARTEKS
Интериор фоайе ДИАМАНТ 2

Как бихте представили Вие лично ДИАМАНТ 2 на хората, които търсят дом? За кого е предназначено Вашето ново архитектурно бижу?

ДИАМАНТ 2 е модерна високотехнологична сграда, в която всичко хубаво е наблизо. Специално създадените зелени площи преливат към Ловния парк и Борисовата градина. От внушителното фоайе се стига до градински кътчета. Всичко приканва към разходки, към наслада от зеленината. Впрочем специална черта на ДИАМАНТ 2 са озеленените тераси със значителна площ към някои от апартаментите. Преобладаващото изложение е южно, а стъклото, обгърнало фасадата, пропуска слънцето у дома и осигурява естествено осветление на стълбищата. Играта на лъчите му по фасадата напомня за фасетите на диаманта.
Просторните, панорамни гледки и близостта до парковете са сред най-големите достойнства на ДИАМАНТ 2. Същевременно това е многофункционална сграда: няма нужда да бъде напускана, за да се намери каквото е необходимо за ежедневието, работа, спорт и забавление. Личното пространство на обитателите е опазено, но самата сграда ще бъде придобивка за района си с новите възможности за свободното време. Според кредото на АРТЕКС ДИАМАНТ 2 е построена с мисълта за всепроникващото и всеобхватното качество – от основите до едва забележимия детайл.
Разбира се, сега в ДИАМАНТ 2 трябва да влезе най-важното: енергията и оптимизмът на новите обитатели, детският смях. Тогава вече нищо няма да ù липсва.

Diamant-2-ARTEKS
Собствен парк пред сграда ДИАМАНТ 2