Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова: Стъпили сме на земята и гледаме върха

Интервю: Banker.bg

В последния брой на списание Banker Special може да прочетете интервю с арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ. Разговора водят Силвия Джагарова и Калоян Атанасов. Публикуваме го без съкращения.

Арх. Весела Мирянова е родена в София. Завършва строителния техникум „Христо Ботев“ – специалност „Строителство и архитектура“ със златен медал за отличен успех.

През 1990 г. завършва висшето си образование във ВИАС – специалност „Архитектура“, специалност „Жилищни сгради и комплекси“, отново с най-висок успех. Владее перфектно три езика. Арх. Весела Мирянова е изпълнителен директор и мажоритарен собственик на строително-инвестиционната компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД – строително-инвестиционна компания с 21-годишна история в проектирането, инвестирането и строителството на жилищни сгради и комплекси, както и председател на съвета на директорите.

С магистърска степен по бизнес администрация към „ИНТЕГРА“ – Канада, сертификати по финанси, финансови инструменти и системи за финансиране на бизнес с недвижими имоти, маркетинг и управление на процеса, бизнес етика и социална ангажираност на организацията, организация на структурите на управление на акционерни дружества. Има две деца – син и дъщеря, които следват пътя на родителите си.

Арх. Мирянова, кои са актуалните проекти, върху които работите в момента?

-Ще предложим на София още един диамант. Сградата ДИАМАНТ 3 е в близост до ДИАМАНТ 1 ДИАМАНТ 2, край “Ловния парк” и “Борисовата градина” и предлага една от най-възхитителните гледки в столицата с неповторимо панорамно остъкляване. Озеленени тераси, апартаменти със собствени дворчета, перфектно проектирана паркова зона – тук всичко почита природата и свежестта. Още веднъж ще покажем колко енергоефективно може да бъде обитаването и колко здравословен и пълен с възможности за общуване и релакс може да бъде животът в една модерна висока сграда.

СЛЪНЧОГЛЕД 1 и 2 на ул. „Свети Киприян“ в „Младост“-2 пък ще впечатлят със своя разчупен дизайн, защото използват оптимално особеностите на своя терен. Специалното предимство там, установено в доклад на еколози от БАН, е чудесният микроклимат, предизвикан от непрекъснати въздушни течения, които гарантират чист въздух.

До самия парк Гео Милев“ и с прекрасни гледки към него идва осеметажната КАЛИМАНЦИ-2. Тази сграда е с по-малък брой апартаменти, много разнообразни като площ и разпределение.

На по-ниските нива са по пет, по два големи на последните етажи, а върхът на сградата е многостайният пентхаус в 360-градусова панорама.

Нещо много, много специално е комплексът ни „Озарение“ в местността „Камбаните“ с неговите еднофамилни къщи.

АРТЕКС ще строи в съзвучие със своето кредо, като винаги намира актуалния отговор на задължителния въпрос. „Как тази сграда да направи по-щастлив човека и по-красив и приветлив – града?“

Кои са най-сериозните и вълнуващите предизвикателства, с които компанията АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ се е сблъсквала?

-Наше ежедневно предизвикателство е да изискваме от себе си това, което и най-взискателните клиенти не очакват. Този неотменим принцип през годините приемаше специфично съдържание. През 90-те години, например, не се очакваше луксозно оформление на споделените части, изтънчена фасада с осветление по проект и уникални детайли, нито такова оползотворяване на терена, че да има отлично поддържани зелени площи.

По време на кризата около 2008 г. мнозина приемаха за нормално да се премине към по–евтини суровини и материали, по-неамбициозни проекти. Не и АРТЕКС.

Увеличихме разходите, за да поддържаме качеството, защото трябва да си най-добър, когато е най-трудно.

Днес – невидимото сметосъбиране, рекуператорната система за пречистване на въздуха, най-новите технологии за пожарогасене, мултифункционалните споделени площи, повишената енергоефективност, зеленината по вертикала, озеленените покриви и още толкова неща. Не можем да не ги предлагаме сега дори ако към тях няма предварителни очаквания.

А предизвикателствата към самата Вас?

-Най-голямото предизвикателство е, че се наложи да поема кормилото на АРТЕКС, и то в нелеки времена за компанията. Не съм се заблуждавала, че ще бъде лесно, но никога не съм си казвала, че е невъзможно.

Не можем да разчитаме, че Бог ни помага да разгърнем своя човешки и творчески потенциал, като разчиства и дори изглажда пътя пред нас. Сега обаче съм уверена в себе си повече от всякога.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е сред най-разпознаваемите брандове в строителния сектор. Каква е тайната на успеха Ви?

-Като компания ние сме стъпили на земята и гледаме върха. В основата на нашата работа е качеството, а вдъхновението е щастието на човека. Хем с усмивка, хем сериозно си казваме, че строим дома на върха на желанията на клиента.

Още през 1993 г. решихме, че ще строим тук, в България, в София, по световни стандарти. Сега си давам сметка, че ние сме започнали не с бизнес стратегия, а с кредо, тоест с изговаряне и осмисляне на това, в какво вярваме. Вярваме в качеството: вчера, днес и занапред. Затова и заложихме принципа на постепенното и устойчиво развитие. Никакви „удари“, никакви държавни поръчки, никакво оправдание с кризи – нито около 2008 година, нито сега.

Ето например АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е трайно позициониран в най-високия сегмент на пазара на недвижими имоти, но сме решени да привличаме към нашия бранд и клиенти, които досега са мислели, че не могат да си го позволят. Ние доказваме, че и най-достъпните жилища имат непоклатимото във времето качество на АРТЕКС.

Да, имаме предложения, които биха били считани за ексклузивни във всяка точка на света, както и непрекъснато растящ брой клиенти, които ги очакват от компанията ни. За нас най-важното обаче е, че абсолютно всеки клиент на АРТЕКС може да живее в отлично построено жилище, в чиито качества се убеждава всеки ден и е спокоен, че е направил отлична инвестиция, и то не само финансова. Инвестирал е в щастието си.

Предизвикателство за всеки бизнес, а и за всеки човек, е да не заседне в собствения си успех. Радостта от едно постижение трябва да се превърне в енергия за следващото. Нямаме време за себелюбуване.

Кои три неща биха направили бизнес средата, а и света ни по-добър?

-Емпатия, изобретателност и дързост. Емпатията е сила и в живота, и в бизнеса. Тази способност да се поставим на мястото на другия, да почувстваме какво е нужно, какво е важно за него, ви води до решението, от което и двете страни са доволни. В бизнеса можеш да надхитриш веднъж. А ако се срещнете в пресечната точка на потребностите, ще се срещате и други пъти и като професионалисти, и като хора. Не ми харесват никакви асоциации на бизнес хората с акули, с вълци, с каквито и да е метафори на безжалостността.

Трябва ни и повече изобретателност, за да забравим за „Сега ще ти кажа защо не може да стане“. Ако уважаваме повече собственото си въображение, ако му вярваме, че ще се справи с поредната задача, няма да прахосваме потенциала му за търсене на оправдание.

Дързостта помага може би във всичко, но ако искаш да работиш иновативно, тя е основен двигател.

Мога да поема много роли, но не и ролята на жертва. В професионалния и житейския си път се убедих в казваното хиляди пъти – няма израстване без изпитание.

–Каква е визията Ви за бъдещото развитие на компанията и на архитектурата като цяло?

-Енергоефективност, устойчиво строителство, здравословна среда за обитаване – перспективите на АРТЕКС са немислими без тях. За да ги осигурим, търсим ги и в миналото, и в бъдещето. Ние трябва да преоткриваме качествата на естествените материали като дървото или дори на вълната като изолационен материал, да внедряваме най-новите технологии в осигуряването на щадяща архитектурна интервенция в средата и отлични показатели за микроклимата и енергопотреблението.

Сериозна задача е и умното уплътняване на градската тъкан, така че да се използва наличната инфраструктура и да не се увеличават разходите по нея заради безконтролното разливане на градовете по периферията. Това не би могло да се осъществи без строителство на високи сгради от най-новото поколение. В крайна сметка, каквото и да се говори, каквото и става, сградите остават. Те показват какво е АРТЕКС.

От какво се вдъхновявате в професията си?

-Вдъхновението трябва за всичко, не само за работата, но и може да дойде от всичко. Природата, изкуството, литературата, пътуванията – те ме вдъхновяват, но преди всичко – контактът с хората. Когато имам много делови срещи в един ден, не го считам за тежък.

Диалогичността впрочем е изцяло в духа на АРТЕКС. Ние сме тук, в София, на същия адрес, със същите телефони и винаги ги вдигаме.

Как разпускате от напрегнатото ежедневие, спортувате ли, имате ли хобита?

-Спортувам, естествено, не само защото поддържането на добра физическа форма е задължително за работоспособността. Изпитвам удоволствие от плуването, ските, фитнеса. От друга страна гледам на спорта като на друг вид зареждане, а защото аз сякаш не мога без напрегнатото ежедневие. Харесвам работата си, вълнението от нея изобщо не отслабва. Е, признавам, че в момента няма по-голямо вълнение, отпускане и зареждане от това да гушна моя триседмичен внук Матей. С неговия брат Кристиян пък се спускаме по пистите и си говорим за десетки неща.

Инерцията е невидимият враг на по-добрия живот и без дързост не може да се пребори.

Какво бихте пожелали на всички дами, които мечтаят да станат лидери в икономически, политическия или обществения живот в България?

-Пожелавам на всички жени да работят това, от което засияват. Това, което слага усмивка на лицето им, блясък в очите им и лекота в стъпките. Не е нужно да си лидер, за да имаш усещане за смисъл и стойност на своя труд, самочувствие на победител.