Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите и съосновател на Артекс Инженеринг АД

Последователността е водеща черта на нейния характер. „Откакто се помня, не мога да си представя да не довърша играта, домашната работа, проекта, сделката. Не умея да зарязвам нито работа, нито хора. Не мога да кажа, че трудностите и препятствията ме вдъхновяват. Не съм влюбена в предизвикателствата, ничии нечестни ходове не ме амбицират да доказвам правотата си. Не гледам на работата нито като на игра, нито като на битка. Въпросът не е в точки, загуби, победи, надвиване на противници. Просто знам, че каквото и да се случва, трябва да доведа започнатото докрай. Така мислим в АРТЕКС и така работим. Пречките могат да ни забавят малко, но не могат да ни спрат. Архитектурата и строителството са бизнес на търпението и градивността“, казва арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите и съосновател на Артекс Инженеринг АД. Тя има магистърска степен по архитектура, специалност „Жилищни сгради“. Активен член е на клубове и организации, занимаващи се с благотворителна дейност, сред които Дамски форум, Лайънс клуб, Клуб на жените предприемачи и др. Многократно награждавана за професионалните си достижения, арх. Мирянова мечтае за нови върхове с АРТЕКС – построяването на небостъргач от дърво.

Артекс Инженеринг АД е изцяло българска строително-инвестиционна компания, заемаща най-високия сегмент на пазара на недвижими имоти. АРТЕКС проектира и реализира предимно луксозни жилищни сгради и частни домове. Строи и реконструира храмове и паметници на културата. В основите на компанията още от самото ѝ създаване са заложени принципите на стабилност и постепенно развитие при поддържане на най-високо качество.

„Убедена съм в перспективността и в обществената полезност на тези правила, които в работата си на ръководител следвам. Никога не мисля за следващия проект като за удар, а винаги като за стъпало. Напред и нагоре“, допълва арх. Мирянова.

Q&A

Как изглежда домът, създаден с любов? Съгласна ли сте с Алекзандър Чейс, който казва: „Домът на един мъж е замъкът на жена му“?

Дори на шега не мога да си представя нещо по-нефункционално и по-необяснимо в днешно време от един замък или палат. Защо да строиш нещо огромно с бутафорни кули и откъснато от света, когато в сърцето на оживения град може да имаш просторно жилище в ултрамодерна и многофункционална сграда, която предлага и възхитителни гледки, и всевъзможни удобства? Днес домът от класа е адаптивно пространство с оптимални за обитателите си размери, в което се живее леко и радостно. Ако ми позволите да перифразирам знаменитата фраза на Толстой за щастливите семейства, всички щастливи домове си приличат. Според мен са сходни най-вече в това, че в тях човек има и лично пространство, и пространство, споделяно с удоволствие с другите.

Съвременният дом не е замъкът на жената, той е всичко за всички. Приспособява се безпроблемно към всякакви потребности: за общуване, работа, учене, игри, парти, фитнес, грижа за тялото, почивка, кулинарни експерименти, гости. Да не забравяме и домашните любимци. За да имаме дом, създаден с любов, първо трябва да имаме жилище, построено с любов и грижа. Когато започнем с въпросите: „Кой ще живее тук? Какво очаквате от своя дом? Как ще ви бъде по-удобно, по-приятно в него?“, тогава проектирането, построяването и завършването е едно вълнуващо търсене.

АРТЕКС изразява уважението и любовта си към клиента с това, което прави: хуманна архитектура и модерно природосъобразно строителство. В центъра на вниманието поставяме не сградата, а хората. Сградата трябва да се впише в техния ритъм. Високотехнологичната база на комфорта, свързан с топло- и шумоизолация, слънцезащита, енергоефективност, свеж въздух, може да е незабележима. Но чудесният микроклимат, а и разумните сметки за енергопотребление се усещат. Построеният с любов дом не се хвърля в очите, а израства в тях. Преди всичко той дава възможности.

Арх. Мирянова
Арх. Весела Мирянова, председател на Съвета на директорите и съосновател на Артекс Инженеринг АД. Снимки: Личен архив

Кой е най-вдъхновяващият източник на вашата вяра? Какво ви зарежда безусловно?

Вярвам, че всеки човек има своя задача. Моята е ден след ден, подписвайки договорите с клиенти, да предавам ключа към един щастлив дом. За мен това е най-хубавата работа на света и вярата в нейния смисъл никога не ме напуска каквото и да се случва. Вдъхновява ме всичко, с което можем да надскочим очакванията на клиента. Посоката, която ме вълнува най-много, е свързана със здравословната и природосъобразна среда на живот, предлагана от АРТЕКС.

Компанията ни винаги е полагала грижи за зелените площи – съхраняване и опазване на видовете, създаване на градини по проект, екопаркове, зеленина по вертикала на сградата, зелени покриви. Чакам с нетърпение екоселището ни „Озарение“ близо до Камбаните. Там в оригинални еднофамилни къщи се реализират много от амбициите ни за възможно най-екологични материали, конструкция и експлоатация. Здравословността на средата е толкова многокомпонентна и всепроникваща задача, че винаги има какво още да направим, което е силно мотивиращо. Въведената от нас рекуператорна система, която не само регулира температурата в жилището, но и пречиства въздуха, отстранявайки прахови частици, полени и всевъзможни алергени, е безценна в големия град и ще става все по-популярна. Дори невидимото и разделно сметосъбиране подобрява качеството на живот. А „Златен век“ ще бъде най-видимото и най-убедителното доказателство как в динамичната среда на големия град може да се живее здравословно, екосъобразно и много комфортно.

Всяка наша сграда, стъпила безусловно на принципите на най-високото възможно качество, ми дава усещане за стабилността на компанията. А всяка мисъл за бъдещите ни проекти ме вдъхновява. Нищо обаче не ме зарежда повече от срещите с хората – нашите вече три поколения клиенти.

Вярвате ли, че човек сам е творец на своята съдба? Като архитект кой е творческият отпечатък, който бихте искали да оставите?

Приела съм за себе си, че отговорът на този въпрос винаги ще е противоречив. Вярвам, че над нас е волята на Бог и всичко, което става, дори да е необяснимо, има своето основание и смисъл. И лутането, и намирането на път; и изпитанията, и добрият шанс. В този смисъл е достойно да приемаме успехите без възгордяване, а провалите – без съсипващи самообвинения, оправдания или нападки към другите. Смирението е устойчивост. Смирението е сила, блага сила. От друга страна съм убедена, че човек трябва да живее и да работи с мисълта, че е творец на съдбата си, дори да осъзнава, че не всичко зависи от него. За мен да живееш, означава да действаш. В крайна сметка след нас не остават нашите добри намерения и възвишените ни мисли. Остава това, което сме направили.

Моите професионални мечти и амбиции винаги са били свързани с АРТЕКС – нямам някаква лична суета. АРТЕКС обаче направи много в стратегията за жилищните сгради като пълноправен образец на значима градска архитектура. Доказа, че не само обществените сгради, но и луксозни многоетажни жилищни сгради могат да бъдат с уникална визия, с достолепно и благородно излъчване, с оригинални архитектурни детайли, специално осветление, с поддържани паркове и градини. И всичко това съчетано с високи стандарти на енергоефективност и комфорт на обитаването. Със „Златен век“ ще демонстрираме как една жилищна сграда може да се превърне и в емблема на столицата.

Топ 5 сили на характера според теста на VIA

1. Любов

2. Вяра

3. Прошка

4. Жизнерадост

5. Креативност

***

Текстът е част от шестото специално издание на Мениджър „Жената е: Сила на характера“

Публикация: manager.bg