Арх. Весела Мирянова

арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова: „Това ли е най-доброто?“ е въпросът, който винаги ни държи в безупречна форма и на лидерските позиции на пазара

Публикация: frognews.bg

1. Г-жо Мирянова, каква е равносметката за пазара на недвижими имоти през 2021 г.?

2021 беше много показателна година за пазара на недвижими имоти, защото след всички предизвикателства през последните няколко години, хората все по-ясно осъзнават, че инвестицията в недвижим имот си остава най-сигурното вложение за спестяванията.

Високите нива на инфлация в световен мащаб, новите и по-високи такси за съхранение на парични средства в банките, както и ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, са фактори, които обуславят засиления интерес към недвижимите имоти. Дори инвеститорите в акции, облигации и криптовалута започнаха по-смело да диверсифицират интересите си в имоти.

Затова тази година наблюдаваме увеличени – и все още покачващи се – нива на търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция. В повечето случаи това са или български семейства, които търсят своя нов дом, или хора, които искат да вложат спестяванията си във възможно най-сигурната инвестиция на пазара – имот с безкомпромисно качество.

И точно там търсенето среща безупречното качество на АРТЕКС. Стремежът към съвършенство е успешната формула на АРТЕКС вече близо 30 години и никога не сме помисляли да правим компромис с нея. Знаем, че хората имат нужда от тази сигурност – особено в трудни времена.

2. Какво е търсенето на имоти?

Търсенето на недвижими имоти от АРТЕКС никога не е спирало, но наблюдаваме интересни тенденции сред клиентите си. Много от тях купуват второ или трето жилище от нас, след като вече са се уверили в предимствата на нашето строителство. Второто жилище обикновено предвиждат за своите деца или родители, или за инвестиция, с която „спасяват“ спестяванията си в несигурни икономически времена.

Друга тенденция е активният интерес към по-големи жилища, в които може да се обособи и пространство за работа. Това е напълно естествена необходимост, като се има предвид колко често се налага вече да работим от вкъщи.

И третата тенденция, която определено си заслужава да се отчете, са младите българи, които се завръщат от чужбина, защото възможността за работа от дистанция им дава тази свобода. За нас е изключително удоволствие, че имаме какво да им предложим и че стандартите на АРТЕКС покриват и най-високите им изисквания, защото те определено са едни от най-взискателните ни клиенти.

Вярваме, че българският пазар заслужава най-доброто и го осигуряваме без никакви колебания – иновативни технологии и решения за пречистване на въздуха, антибактериални стъкла, повърхности и мазилки, UV дезинфекция и безконтактни устройства; най-добрите параметри на ослънчаване, топло- и шумоизолация, природосъобразни решения – всичко, което световните стандарти в строителството могат да предложат.

“Това ли е най-доброто?” е въпросът, който винаги ни държи в безупречна форма и ни поставя на лидерска позиция на пазара вече близо 30 години, независимо от предизвикателствата на времето.

3. Има ли повишение на цените и с колко?

Глобалното покачване на цените през последната година на всички суровини, материали и потребителски стоки, не може да не се отрази на цените на имотите. Но трудно – а и неправилно – би било да обобщаваме покачването на цените с определен процент.

Всеки имот е различен и съобразен с оптималните възможности на заобикалящата го среда. Нашите сгради не могат да бъдат слагани под общ знаменател като масово производство. А и като имаме предвид, че проектите ни са на различен етап от завършеност, поскъпването на строителните материали се отразява различно на всеки един от тях. Така че няма как да се направи общовалидно категорично заключение с колко ще се повишат цените на имотите.

4. Как повлия поскъпването на електроенергията и горивата на строителството?

За съжаление не само електроенергията и горивата поскъпнаха през последната година. Основни строителни материали, услугите, доставките също поскъпнаха много. А целта на АРТЕКС винаги е била да търси най-добрите и най-качествени материали за сградите си. В това отношение не се ограничаваме в никакви рамки и много често прекрачваме границите на Европа в търсене на най-доброто вложение.

Доставките от чужбина, обаче, достигнаха невиждани нива на трудност, които са свързани не само с покачването на цените – проблем има вече и с наличността на дадени материали. Доставките се забавят, появяват се все повече непредвидими фактори. Случва се някои компании да могат да отговорят на търсенията ни година след като сме направили заявката.

Но истината е, че всичко това ни прави още по-изобретателни, мотивира ни да търсим различни, по-нестандартни решения, още по-добри партньорства. Въпреки че през годините сме утвърдили работата си с едни от най-добрите и най-коректните партньори, в такива моменти добавяме към изискванията си и необходимостта те да бъдат най-надеждните и най-способните да се справят с всички нови предизвикателства на пазара.

5. Какви са очакванията Ви за пазара през 2022 г.?

Очакваме по-малко нови сгради на пазара. Ако до вчера можеше лесно да се сметне себестойността на една сграда, която ще се завърши след две години, то това към този момент е една неизвестна, която ще спре голяма част от неопитните строители да стартират нови проекти. Неизвестните по отношение на цените на строителните материали ще характеризират пазара и през 2022, това ще повлияе и на финансиращите институции, които ще преосмислят подкрепата си на по-рискови проекти, нестабилни строителни компании и инвеститори. Клиентите също трябва да бъдат внимателни и да преценяват внимателно в какво влагат спестяванията си.

Търсенето на нови имоти най-вероятно ще се запази, както е през последната година, защото не се очаква промяна във високите нива на инфлация и ниските нива на лихви по кредитите. Така че, логично е да предположим, че намаляването на предлагането на нови сгради и ограничаването на имотите, върху които може да се строи, в предвид повишеното търсене, ще се отрази в покачване на цените.

6. Какви нови проекти ще стартира „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ догодина?

Започваме 2022 с една изключително луксозна бутикова сграда на ул. Калиманци в столичния квартал „Редута“. Много тих и спокоен квартал, непосредствено до облагородения парк „Гео Милев“.

Предстои ни също така естественото продължение на комплекса от „диаманти“, който строим в дипломатичния квартал „Изгрев“ – сградата ДИАМАНТ 3. Локацията е едно от най-добрите места за живеене в София – в непосредствена близост до Борисовата градина.

Стартираме и един много различен за столицата комплекс от къщи в местността „Камбаните“. Изцяло природосъобразна концепция в подножието на Витоша, с пленяващи панорамни гледки към града, съчетана с емблематичното качество на АРТЕКС.

Предстоят ни и сгради в квартал „Младост“.

Хуманното и природосъобразно строителство вече не е лукс, а жизнена необходимост, която дава възможност на клиентите ни да понижат значително жилищните си разходи и да осигурят за себе си и семействата си най-здравословната среда за живеене. При това с безусловната увереност, че го правят в хармонично съзвучие с природата.

Независимо какво строим – многофункционална сграда или иновативни комплекси от къщи, ние от АРТЕКС създаваме всяко жилище с много любов и внимание към детайла. Търсим съвършената форма, най-хармоничното разпределение на пространствата – най-доброто, на което съвременните архитектура и строителство са способни. Всички тези детайли превръщат жилището в щастлив дом за поколения напред и ние сме щастливи, че можем да го предложим на клиентите си!