Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова

Арх. Весела Мирянова: Урбанистичният пейзаж разчита на вдъхновена архитектура

Публикация: Мениджър нюз

Като доказан архитект Весела Мирянова инвестира в осъществяването на мечтите на своите клиенти, вярвайки в размаха и силата на големите идеи. „Създадохме АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД, за да постигаме в архитектурата и строителството това, което искаме да виждаме в България: най-високите световни стандарти. За да предлагаме качество, което изпреварва очакванията и издържа проверката на времето; за да съчетаваме винаги интересите на компанията с интересите на клиента и с интересите на града. Това чувство за отговорност е неизменна величина за мен. От него произтича всичко в работата ми“, споделя тя. Времето, отдадено на двамата ѝ внуци – деветгодишния Кристиян и седеммесечния Матей, е другата безценна инвестиция за арх. Мирянова извън отговорностите ѝ в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД. „Спорт, разходки, книги, игри, пътешествия – всичко в тяхната компания има добавена стойност. Всеки час, вложен в помощта за отглеждането им или по-скоро за общуването с тях, е инвестиция, която ми носи само радост.“

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е семейна българска строително-инвестиционна компания, заемаща най-високия сегмент на пазара на недвижими имоти. Залага на принципите на стабилност, почтеност и иновативност, съчетани с работа по световни стандарти. Мисията на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД е да бъде отговорна към клиентите и градската среда, като инвестира, проектира и строи екологични и енергийно ефективни луксозни жилищни сгради и комплекси, административни сгради и частни домове с красива архитектура.

Q&A

От първата до последната инвестиция, която сте правили, кое личностно умение най-силно ви e помагало през годините? Как развивате това качество, за да ви служи безотказно?

Превръщам мечтата в план по най-бързия възможен начин. Не мога да допусна моя професионална мечта, а най-вече мечтата на клиента да си остане някаква приятна, но безплодна фантазия. Предразполагам хората да ми опишат своето идеално жилище, за да откликна с делово предложение, а то да ги отведе до входа на осъществената мечта. Щом има диалог, лист хартия и химикалка, остава само приятното предизвикателство да се намери най-доброто решение.

„Времето е ваш приятел; импулсът – ваш враг“, казва Джак Богъл, основател на една от най-мощните инвестиционни компании в света Vanguard Group. Споделяте ли подобно мнение и как вие ползвате търпението и интуицията си в инвестирането в строителство и архитектура?

И да, и не. От една страна, още в училище винаги работех упорито, вместо да се забавлявам, търпеливо изчаквах резултата от усилията си. Архитектурата и строителството са немислими без търпение и постоянство. Нищо не оправдава претупване на етапи или спиране по средата на пътя, да не говорим за зарязване на всичко.

От друга страна, вярвам и в интуицията. Това, което на самите нас ни звучи като спонтанно „да“ или „не“, често е резултат на светкавично съобразяване на много обстоятелства. Импулсите ни имат незабележими, но всъщност рационални основания. Да, залагам на търпеливото претегляне на „за“ и „против“, но когато усещам силно, че нещо си струва или не, не пренебрегвам това чувство. В крайна сметка важно е не как вземаме решенията си, а какво правим после. В АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД довеждаме нещата докрай.

Кое е било най-голямото инвестиционно предизвикателство пред вас и най-трудният за научаване урок в професионалната ви кариера?

От всички уроци сме извличали сила и увереност, съчетани обаче със смирение. Има неща, които не можем да променим. Тук идва смирението. Всяко изпитание ни прави по-подготвени, дава ни заслужено самочувствие и готовност за нови изпитания.

Най-трудно е да преглътнеш, че упоритостта, професионализмът и обществената полезност на твоя труд невинаги ще бъдат оценени. Можеш да си убеден, че дадена сграда ще бъде придобивка за града, а не само за обитателите си; че този проект е нужен за обществото, но е спъван от административна леност или политически зависимости. Можеш да мислиш, че ще се стигне до реализацията на твоята идея, само че градът ще заплати много по-висока цена… И пак да срещаш само неразбиране, безучастност или препятствия.

С екипа на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД приемаме всичко това като проверка за устойчивостта и последователността ни. Ние ще преминем през нея, имаме силата и увереността, които дава доказаният професионализъм. Както се казва в едно стихотворение на Георги Константинов: „Сам избрал съм тази / стръмна посока!“. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД отстоява своите позиции и защото иска в България да се действа с размах, да има стремеж към покоряване, а още по-добре – към създаване на върхове.

Ако един от водещите критерии за инвестиция в луксозно жилище е красивата гледка, как вашата компания се справя с този проблем в София?

С много предложения за жилища с красива гледка. Сгради на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД гледат към Витоша, към Борисовата градина и Ловния парк, към зелени горички и градинки. Подбираме благодатни с местоположението си терени в София, улавяме хубавия изглед с премисленото ситуиране на сградното тяло, понякога със стъпаловидното изграждане, с високите етажи, от които се разкрива панорама към цяла София.

Искам да напомня, че в гледката влиза не само хоризонтът. Самата облагородена среда на нашите сгради, специалните екопаркове или поддържаните зелени площи около сградата, както и по вертикала ѝ, също са елемент от тази гледка.

В големия град красивият изглед не включва единствено зеленина, разбира се. Урбанистичният пейзаж разчита на вдъхновена архитектура. Най-атрактивните градове в света неслучайно се разпознават по своя skyline, по силуета си, очертан в небето. В този смисъл АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД се стреми да участва в създаването на неповторимата панорама на София от XXI век.

Кои са неизменните принципи, които АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД инвестира в своите проекти и дългосрочни стратегии?

Компаниите и хората си приличат по това, че са изправени пред въпроса: „Избирам ли да израствам?“. И в деловата сфера, и в индивидуалното си развитие ние можем да изберем комфорта да си останем същите и общо взето, да си живеем добре, пък и няма да дразним другите.

В АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД сме избрали да израстваме с всички произтичащи от това рискове и отговорности и винаги на основата на всепроникващото и всеобхватно качество. Разширяваме своето портфолио с все по-мащабни и все по-трудни проекти, което ни дава възможността да растем като присъствие и въздействие в градската среда. Всъщност не пропускаме шанса да израстваме с всеки проект, доколкото се стремим във всеки да вложим нещо различно: технологии, фасадни решения, оптимизиране на паркирането, енергоспестяваща система или пробив на светлината в неочаквани прозорци и оберлихти.

„Клиентът винаги има право… на щастие“ – така в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД допълваме познатата фраза. Като професионалисти често ние знаем преди клиента какво ще му носи положителни емоции и комфорт: например подобрените параметри на микроклимата, безупречното ослънчаване или зеленият покрив. Така че въпросът не е само да се удовлетворят изискванията, а да се предложи оптималното. Когато водя разговори по сделка, искам да се уверя, че удовлетворението на клиента от нея е не по-малко от моето като страна на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД. Изисквам това и от екипа ни. Гледам на сделката като на строене на мост, а не като възможност за някакъв зашеметяващ, еднократен удар. Нищо не може да се построи с удари.

Какъв е водещият ви мотив при строителството на храмове и реконструирането на паметници на културата?

Можем да правим това и се чувстваме длъжни да го правим. Така изразяваме признателността си за всичко добро, което получаваме и правим нещо добро за всички. Историческата памет, вярата, културата достигат до нас благодарение на своите материални носители, които трябва да съхраняваме. Духовността има нужда от своите видими, осезаеми и достъпни за всички пространства. Ето например фондация „Нашият дом е България“ на арх. Пламен Пл. Мирянов заедно с арх. Фъргов се заема с възстановяване на част от архитектурното наследство на Мелник, наричан „малкият Йерусалим“ заради десетките си църкви и манастири. Никой не би искал то да потъне в разруха и забвение, когато може да му се вдъхне нов живот.

***

Бизнес визитка

Арх. Весела Мирянова е съосновател, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на строително-инвестиционна компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД, както и неин мажоритарен собственик. Завършила е Строителния техникум „Христо Ботев“ в София и архитектура в УАСГ с отличие. Член е на Българската търговско-промишлена палата, на УС на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, както и на други професионални и благотворителни организации. Вярва, че в София има място за удивителна архитектура, че хората винаги могат да намерят време, за да общуват истински и че всеки има причина за усмивка.