Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи

Младият архитект създава едни от най-атрактивните документални филми и събития, посветени на българската култура и ценности.

Преди 4 години арх. Пламен Мирянов създава фондация „Нашият дом е България“ с ясна и категорична цел – издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура на България.

И въпреки че през това време не спира да твори архитектурните си шедьоври, арх. Мирянов посвещава цялото си свободно време и страст на тази кауза. Защото вярва, че „всяко изкуство, в което отдаваме нашия талант, трябва да служи на човека и на обществото“.

Така, с екипа на фондация „Нашият дом е България“, той създава десетки образователни клипове за учебната програма на МОН, книги и инициативи за съхраняване и обновяване материалната база на национални паркове; организира културни събития с образователен и патриотичен характер; изнася художествени рецитали пред ученици и студенти, работи върху множество нови идеи и проекти.

А красивите патриотични филми, които фондацията и арх. Мирянов създават, представят България на не един и два международни форума.

След прожекцията на филма „Свещената азбука“ на най-престижния моден филмов фестивал в Кан, канадският режисьор Джейсън Ласт, известен с работата си за V&A museum London, Hyères и Кение Уест, споделя: „Изключително впечатлен съм от поредицата „Нашият дом е България“, нямам търпение да посетя тази красива страна“.

Проектите на фондацията и филмите й за Белоградчишките скали, Седемте рилски езера и Казанлък печелят редица награди. А “Магията на българската роза” бе отличен като най-добра рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест “На източния бряг на Европа”.

Една от последните инициативи на фондация „Нашият дом е България“ е изложба. Изложба, включваща 50 фотографии на някои от най-забележителните кътчета в страната ни. В изключително иновативния формат на изложбата, фотографиите се превръщат в декор на специално подбрани литературни и библейски цитати.

(Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи)

Фондация „Нашият дом е България“ преплита впечатляващите пейзажи в творчески унисон с текстове на Пейо Яворов, Константин Кирил Философ, Иван Вазов, Св. Иван Рилски Чудотворец, Димчо Дебелянов и много други творци.

„Всички те са обединени от голямата си вяра в Бог и непоколебимото следване на целта – просветлението на България, спасението на българите, освобождението на българския дух и народ“ – споделя арх. Пламен Мирянов. И добавя: „Пъстротата на България е абсолютно необятна. Тя е в лавандулите, в розовите полета, в дълбините на езерата, в техния кобалтов цвят. Всичко това, когато се обрисува с точното слово, се получава точното послание за целия свят”.

Арх. Пламен Мирянов вярва, че ако по-често си припомняме историята на България – най-старата европейска държава, както и живота на великите българи, ще можем да внедрим у нас ценностите. Ценностите, които винаги са ни спасявали в трудни за историята моменти: морал, чест, достойнство, упование в Бог и християнските устои.

(Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи)

Това е и най-сигурният начин националното ни самочувствие да се въздигне!

За себеотрицателните си усилия арх. Пламен Мирянов е получавал множество отличия, последното от които бе от Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“.

Наградата „Златно сърце“ бе повод младият архитект да сподели силната си убеденост, че „Всички възможности, способности и таланти са ни дадени от Бог. Наш дълг е да работим с тях, да ги преумножаваме и да ги използваме за благоразвитието на нашето общество; да сме социално ангажирани и да правим живота на хората около нас по-добър, красив, здравословен и смислен. По този начин ние изпълняваме Божията воля.“

Златното сърце на арх. Пламен Мирянов не спира да вдъхновява всички около него и това е сигурна гаранция, че усилията на Фондация „Нашият дом е България“ да възвърне в обществото ни вярата си в доброто ще продължат и в бъдеще. За да си припомним колко силен, можещ, вярващ и достоен народ сме.

Изложбата „Нашият дом е България“ може да бъде видяна в Народния театър „Иван Вазов“.