Тенденции – недвижими имоти

Артекс

Високото търсене на недвижими имоти ще се запази и през 2022 г.

Публикация – mediapool.bg

(Съдържание от Артекс)

2021 г. беше много показателна година за пазара на недвижими имоти, защото след всички предизвикателства през последните няколко години, хората все по-ясно осъзнават, че инвестицията в недвижим имот си остава най-сигурното вложение за спестяванията, коментира арх. Весела Мирянова, управител на „Артекс инженеринг“ АД.

Високите нива на инфлация в световен мащаб, новите и по-високи такси за съхранение на парични средства в банките, както и ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, са фактори, които обуславят засиления интерес към недвижимите имоти. Дори инвеститорите в акции, облигации и криптовалута започнаха по-смело да диверсифицират интересите си в имоти.

Затова тази година се наблюдават увеличени – и все още покачващи се – нива на търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция. В повечето случаи това са или български семейства, които търсят своя нов дом, или хора, които искат да вложат спестяванията си във възможно най-сигурната инвестиция на пазара – имот с безкомпромисно качество.

И точно там търсенето среща безупречното качество на Артекс. Стремежът към съвършенство е успешната формула на Артекс вече близо 30 години. Хората имат нужда от тази сигурност – особено в трудни времена.

Търсенето на недвижими имоти от Артекс никога не е спирало, но се наблюдават интересни тенденции сред клиентите. Много от тях купуват второ или трето жилище, след като вече са се уверили в качеството на строителство. Второто жилище обикновено предвиждат за своите деца или родители, или за инвестиция, с която „спасяват“ спестяванията си в несигурни икономически времена.

Визия на предстоящия за изграждане комплекс от къщи в местността „Камбаните“ на „Артекс инженеринг“ АД

Друга тенденция е активният интерес към по-големи жилища, в които може да се обособи и пространство за работа. Това е напълно естествена необходимост, като се има предвид колко често се налага вече работа от вкъщи.

И третата тенденция, която определено си заслужава да се отчете, са младите българи, които се завръщат от чужбина, защото възможността за работа от дистанция им дава тази свобода. Артекс имама какво да им предложи, защото стандартите му покриват и най-високите им изисквания, тъй като те определено са едни от най-взискателните клиенти.

Търсенето на нови имоти най-вероятно ще се запази, както е през последната година, защото не се очаква промяна във високите нива на инфлация и ниските нива на лихви по кредитите. Силно вероятно е намаляването на предлагането на нови сгради и ограничаването на имотите, върху които може да се строи, наред с повишеното търсене да се отразят в покачване на цените.