Строителите от „Артекс“ с идея за екоизолация от овча вълна

Артекс

Строителите от „Артекс“ с идея за екоизолация от овча вълна в новите си проекти

Източник: Mediapool.bg

В крак с тенденцията за използване на екоматериали в строителството от екипа на „Артекс инженеринг“ съобщха, че обмислят използването на овча вълна за изолация в новия им проект за селище от къщи в местността Камбаните, срещу Бизнес парк София.

Изборът на този материал има екологично и конструктивно основание, тъй като той е с много добри изолационни свойства, лесен е за вграждане и е възобновяем ежегоден продукт на пасищното земеделие.

„Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци“. Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места – в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия“, обясни арх. Пламен Мирянов

По думите му, той възнамерява да намери начин да изкупува суровината и да произвежда от нея изолация. Нестандартната употреба на овчата вълна е използвана за първи път в Нова Зеландия и вече има патентована технология, която я превръща в устойчив продукт.

Според експерти топлопроводимостта на вълната е между 0,037 и 0,042 W/(mК) и освен защита от студено има много добри показатели за съхраняване на топлината, което я прави подходяща за всички сезони.

Друга интересна характеристика на овчата вълна е добрата звукоизолация и способността да поглъща една трета от теглото си във влага, която след това освобождава. Това я прави много подходяща за закрити помещения с висока влажност, като освен влагата тя абсорбира и миризми.

След обработка за защита от огън и вредители този материал се прилага успешно за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи.