ПЪЛНОЦЕННА СРЕДА ЗА ЖИВОТ С АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ

арх. Весела Мирянова

ПЪЛНОЦЕННА СРЕДА ЗА ЖИВОТ С АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ

Източник: forbesbulgaria.com

АРХ. ВЕСЕЛА МИРЯНОВА, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКА СТРОИТЕЛНОИНВЕСТИЦИОННА КОМПАНИЯ, КОЯТО ПРОЕКТИРА И РЕАЛИЗИРА ЛУКСОЗНИ ЖИЛИЩНИ И ОФИС СГРАДИ

Арх. Мирянова, неотдавна АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ бе обявена за най-силна марка на годината от Superbrand. Какво означава това за вас?

Признание, доверие, подкрепа. В АРТЕКС ще работим така, че наградата да се възприема винаги като заслужена.

Кои са най-важните преимущества на АРТЕКС?

Когато създадохме АРТЕКС през 1993 г., решихме, че никога няма да продаваме стени с някакво пространство между тях. Ние предлагаме пълноценна среда за живот. Това е сърцевината на продуктите АРТЕКС. През годините сме натрупали опит, усъвършенствали сме методите, обновили сме технологиите, разширили сме обема на работата и гамата на продуктите, но никога не сме променяли този принцип.

Ние предлагаме среда.

Тя, разбира се, започва преди апартамента – със зелените площи, с местата за свободното време, с благородния облик на сградата, с изисканите общи части и фоайета, с безупречната функционалност на сградите. Самото жилище винаги е изграждано според най-добрите от актуалните възможности за топло- и шумоизолация. С оптимално ослънчаване, с отлично разпределение, без малки и начупени пространства.

Говорите за зелени площи, но те невинаги са възможни.

Или къща с двор, или апартамент сред бетон – това не може и не трябва да бъде изборът на живеещия в голям град през 21. век. Винаги могат да се намерят възможности за насищане на градската среда със зеленина. Да, понякога теренът е щедър – по-голямо отстояние от другите сгради, така че да се направи малък парк или градинки. В други случаи може и трябва да се направи нещо с броени квадратни метри. Контекстът стимулира креативността. Ако няма място по хоризонтала, остава вертикалът. Зеленият покрив, зелените фасади (както например в сградата ни АРТ ГРИЙН) са начин да пренесем „зеленото“ горе, да наситим самата сграда с него.

Всичко това трябва да се поддържа обаче.

Естествено! Затова трябва да се прави разлика между зелени и занемарени площи. В нашата програма за експлоатация на сградата винаги се планира как ще се поддържат зелените площи, както и всичко останало.

Иновативността е сред основните ценности на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ. Моля, разкажете как реализирате тази своя ценност?

Ако позволите, нека първо кажа как осмисляме иновативността: намиране на актуалния най-ефективен начин да се удовлетвори вечна потребност. Да, иновативността е въпрос на амбиция, на постоянно обновяване на професионалната компетентност, на информираност, на готовност да се вложат усилия за обучение, както и значителни средства. За АРТЕКС обаче иновативността не е самоцел, не е средството да рекламираме компанията и проекта по атрактивен начин. Иновативността е отговор на необходимост. Хората във всички времена са искали от жилището си сигурност, устойчивост, функционалност, простор, светлина, свежест и то по най-добрия възможен, и за технологиите, начин.

Бихте ли дали пример за някоя от последните внедрени иновации?

Да вземем проблема с чистия въздух, знаем какво е качеството му в София. Рекуператорната система, заложена в ДИАМАНТ, ДИАМАНТ 2, ЗЛАТЕН ВЕК е отговор на този проблем. Тя гарантира планински чист въздух, като градският въздух е филтриран от прахови частици и полени. При това системата е свързана с икономично регулиране на температурата в помещенията. Тоест намаляват се сметките за отопление и охлаждане. Сложните системи за противопожарна безопасност в ЗЛАТЕН ВЕК са иновативен начин да се отговори на неизменната нужда от сигурност. Звукоизолацията, която осъществяваме днес, също е комплексна система от последно поколение. Много от заложените иновативни практики в сградите на АРТЕКС не се хвърлят в очи, но създават този комфорт на обитаване, заради който избират нашите жилища. Ние изграждаме сградата така, че самият дом да се издига в очите на обитателите си всеки ден.

Променят ли се Вашите клиенти, на какво те най-много държат сега?

И преди, и сега, и в бъдеще този, който търси дом, иска всичко. Щом става дума за дом, става дума за щастието, а за него няма скромни мечти. За АРТЕКС това е отговорност, но и привилегия. За мен специално е радващо, когато наши клиенти ни търсят за второ и трето жилище – за своите деца или за инвестиция. Доволна съм, че мога да им предложа ново и още по-впечатляващо поколение на това, което те вече познават и ценят. Особено стимулираща група сред клиентите ни са млади професионалисти, които са учили и работили в чужбина, но се връщат с ентусиазъм тук. Те изискват високотехнологична, но природосъобразна и екоотговорна среда. Задават компетентни въпроси относно енергоефективността, параметрите на слънцезащита,топло- и шумоизолация, сметосъбирането и други.

ОСОБЕНО СТИМУЛИРАЩА ГРУПА СРЕД КЛИЕНТИТЕ НА АРТЕКС СА МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, КОИТО СА УЧИЛИ И РАБОТИЛИ В ЧУЖБИНА, НО СЕ ВРЪЩАТ С ЕНТУСИАЗЪМ ТУК.

Именно те предпочитат жилище във висока сграда. Защото то им предлага всичко това плюс възможността да живеят на атрактивно място. Ето например фактът, че ЗЛАТЕН ВЕК ще има отворена за всички градина с 360-градусова панорама на столицата на върха си, събужда огромен интерес у потенциалните клиенти. Те искат да живеят в сграда, която може да стане една от емблематичните за София.

Каква беше 2019 година за компанията и лично за вас?

Трудна, разбира се, година на извънредно изпитание.

По-трудна от кризата през 2008-2009 г.?

Общото е само, че е време на изпитание. Иначе онази криза даде възможност да докажем и на себе си, и на другите, че проектираме и строим. Защото искаме именно това, обичаме именно това – че сме се появили като архитектурно-строителна компания, за да останем такава и да бъдем винаги сред най-добрите. Тогава, когато мнозина изчезнаха от сектора, промениха бизнеса си, замениха суровини и материали с по-евтини, за да съхранят печалбите или намалят загубите, ние увеличихме разходите, за да съхраним качеството и да увеличим доверието. Днес се борим за ЗЛАТЕН ВЕК, за да имаме възможност да изградим това, което можем и за което имаме законно право.

Изпитвате ли понякога умора от работата?

Изпитвам умора главно от това да не работя. Когато огромна енергия отива не в работа, а в защита на правото на работа. Когато трябва да се доказва отново и отново очевидната законност на проекта, визирам ЗЛАТЕН ВЕК, тогава да, умора има. Иначе работата ме зарежда.

Как защитавате реномето на компанията?

С всичко, което носи подписа АРТЕКС. Ние впрочем нямаме анонимни сгради. От първата до последната могат да бъдат видени, сравнени с останалите. Работата на архитекта и на строителя е такава, че качествата ѝ се демонстрират и проверяват всеки ден – отвън и отвътре. Говоря за сгради, но всъщност реализацията на наш проект не значи само постройка, а преобразяване на средата. Подобряването на инфраструктурата, специалното осветление, поддържането на зелените площи, самото присъствие на една сграда със свое лице, име и дори послание, вградено в текст или символ. Всичко демонстрира стила, качеството, осъзнатата мисия на компанията. Присъствието на АРТЕКС в медиите или по билбордовете е друг начин за комуникация с хората, но основното го прави трудът ни. Репутацията на компанията ни е във всеки сантиметър на създаденото от нея.

Какви са основните предизвикателства пред АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ?

Да убедим, че високите жилищни сгради са отговорът на много въпроси. Например как да намерим място в широкия център за толкова желаещи да живеят там? Как самият той да не се превръща в запазена територия на наследници на имоти, а да бъде по-достъпен и по-разнообразен като демографски състав? Как да удържим разливането на София по периферията, водещо до скъпо разрастване на транспортната мрежа, както и до увеличаване на трафика? Как да се стимулират хората да живеят в енергоефективни сгради? Как домовете да са в близост до места за свободното време? Как София да се сдобие с емблематични сгради, които и чрез социалните медии да направят столицата ни да бъде по-разпознаваема и по-впечатляваща?

Как ще убедите хората в това?

С това, което ще построим. Колко много още ни предстои да създадем! На нас – от АРТЕКС!

Предложения, изпреварващи очакванията

АРХ. ПЛАМЕН ПЛАМЕНОВ МИРЯНОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АРТЕКС ПРОЕКТ, ДРУЖЕСТВОТО, ПО ЧИИТО АРХИТЕКТУРИ СЕ РЕАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ НА АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ

Арх. Мирянов, какво е за вас архитектурата – професия, страст, кауза?

Архитектурата е застинала режисура и сценография, кауза, привилегия, мисия, отговорност и дълг към обществото. Тя е също математика и изкуство, но и човекознание, и човеколюбие. Много харесвам определението на академик Виктор Веснин: „Архитектурата – това е следата на човечеството, оставена на Земята при всички фази на неговото развитие.“

Имат ли днес българските архитекти визионерско отношение към това, което създават и което ще остане за дълги години в облика на един град?

Познавам колеги от три различни категории. В първата, архитектът проектира спокойно, посредствено и „непретенциозно“, както ограничените средства на инвеститора предполагат. Не търси обемно пространствена композиция, не спазва естетични пропорции, няма никаква идея, не използва естествени материали, защото са скъпи, извършва механична работа, с цел печалбарство и задоволяване капризите на поръчителя. В тази категория влизат и всички алчни инвеститори, които без никакви познания в областта на дизайна, архитектурата, съвременните тенденции за енергоефективност и устойчивост, се впускат в „правене на бизнес“, без да имат каквато и да е отговорност към обществото и градската среда.

Във втората категория, архитектът се старае, да влага идея, чувство и дръзновение в работата си. Но въпреки това, той „играе на сигурно“ и залага на класически и традиционни тенденции от предишни и отминали времена. Не търси иновации, еволюция, прогрес, акценти, нововъведения, а по-скоро копира, понякога дословно, различни примери, харесани от инвеститора. Бих искал да вметна, че заимстването в изкуството не е винаги нещо лошо, напротив. Вярвам, че добрият пример трябва да се разпространява и множи. Но колко по-добре е нововдъхновената „рожба“, въпреки приликите си с оригинала, да носи повече неповторими черти в себе си.

Повтарянето на едни и същи модели изглежда „ОК“ и сигурно никого не дразни, но залага и насажда в града ни скуката, и старомодността.

В третата категория, архитектът има стимул и стремеж да остави значима и красива следa чрез творчеството си. Сградите, проектирани от него имат разказ, идея, послание, те имат меко и топло излъчване, което създава комфорт на обитаване за живущите, но и красива перспектива за минувачите. Те са правени за хората, а не за задоволяване на неговото его. Проектантът е обърнат към съвременните тенденции за устойчива, пасивна архитектура, която се вписва адекватно в околната среда.

Сградите на АРТЕКС имат поетични имена – Вселена, Диамант, Златен век…Какво стои зад тях?

Зад имената стои Слово, с висока вибрация, думи и имена, които въздигат и ни мотивират да ги достигнем чрез формообразуването и обемно-пространствените решения, което е разбира се непостижима цел. Но тя посява семето на стремежа към възвишеното, към символиката, към точните пропорции, към скритото послание, към духовния мост, отправен към обитатели и граждани.

Оформянето на една фасада трябва ли да е съобразено с околната среда или е въпрос единствено на творческо виждане на проектанта? Отправя ли лицето на къщата някакво послание?

Да, фасадата трябва винаги да е съобразена с околната среда. Тя има за цел да успокоява, да разказва своето послание, да даде сигурност, да породи светли и положителни емоции у обитателите и минувачите. Посланието е добре да е обвързано с Името, със Слово, с конкретна Мисъл. Ние бягаме от буквализма и откровената аналогия. Въображението трябва да ръководи проектанта в постигането на изкуство, което не е предвидимо, банално и скучно. То трябва да съдържа явна и скрита символика, която да се разкрива след по-задълбочен прочит.

Известно е, че Златен век няма да е само жилищна сграда. Целта е да се превърне в притегателен център за живущите в района и в София като цяло. Как ще го постигнете?

Проектът „Златен Век“ е кауза и мисия. Той не е само архитектурен. Занимава се с музей на Словото, модерен музей на българските владетели, алея на царете, записи на наследството ни на Слово, на завръщане към Християнски ценности и традиции, мисионерска дейност, проповядване на Словото, създаване на спектакли „Слова Български“, изграждане на нови исторически филми, които да разказват за славните времена и да въздигат националното ни самочувствие. Проектът е свързан с противопоставяне на всички кампании, целящи обезличаването на българския народ и самосъзнание.

Архитектурата на сградата символизира разцвета, чрез стилизирани житни класове, чрез идеята за растежа.

Върхът на сградата е увенчана с Християнски храм, който е над всичко и стоейки твърдо там, на високо, ни припомня всеки ден, че заради Милостта на Всевишния, заради силната непоколебима Вяра на великите наши предшественици, борци за свобода, духовни водачи, будители, революционери, ние днес можем да се наречем „най-старата държава в Европа“. Заради Вярата ни в Христа сме по-силни, по-добри, по-обичащи, по-успешни, по-здрави, по-спокойни… Защото е писано, че Бог дава съвършен мир на онези, които следват своята цел и непоколебимо се уповават на Него.“

АРТЕКС ИМА БАЗАТА, ПОДГОТОВКАТА И ОПИТА ДА ОТГОВОРИ НА ВСЯКАКВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, А ЗА ТЪРСЕЩИТЕ ЛУКСОЗНИ ЖИЛИЩА ИМА ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ИЗПРЕВАРВАЩИ ОЧАКВАНИЯТА

Какво получават бъдещите собственици на апартаменти в Златен век?

Дом на висотата на мечтите си и едновременно с това инвестиция с нарастваща във времето стойност. При избора на жилище в ЗЛАТЕН ВЕК сърцето и умът не влизат в спор; емоцията и далновидността вървят ръка за ръка. От една страна, да имаш дом по индивидуален проект, предлагащ неповторима гледка към града, в една вълнуваща сграда със свое лице и оживена среда, с много възможности за свободното време – самата мисъл предизвиква ентусиазъм. Разумът, от своя страна, ще оцени редкия шанс за престижен адрес в сграда с потенциала да бъде емблематична; високотехнологичната база на несравнимия комфорт на обитаване, гарантираща свеж въздух, слънцезащита, шумоизолация. Да не забравяме опазеното лично пространство с електронна система за достъп; изключително качественото строителство и световни стандарти за сигурност (консултант например за устойчивостта на конструкцията е чилийската фирма на Рене Лагос, която отговаря за сигурността на небостъргачи в земетръсни зони). Бих могъл да изброя толкова неща, но ще изтъкна само следното: не става дума за някакви екстри, които да придават луксозен вид. Тук ще се види и усети всепроникващо качество: от основите до върха, във всеки детайл и във всеки ден на обитаване!

Вие се занимавате с много обществени каузи, коя в момента ангажира вниманието ви?

В момента организираме събития, на които извършваме художествен прочит на известни и значими литературни произведения пред ученици от основни училища, представяне на втора изложба с фотографии и кадри от наши късометражни филми, спектакъл „Слова Български“, сценарий за филм „Отвъд седмото езеро“.

Каква е вашата прогноза за следващата година, ще има ли криза в строителството и на имотния пазар, ще продължи ли да расте предлагането пред търсенето на луксозни жилища?

АРТЕКС има базата, подготовката и опита да отговори на всякакви професионални предиз
викателства, а за търсещите луксозни жилища има предложения, изпреварващи очакванията. Не виждам никакъв спад в интереса към този клас апартаменти. Впрочем именно нарастващата взискателност и даже бих я нарекъл компетентност на клиента улеснява продажбата на нашите имоти. Клиентът отлично знае, че лукс не значи лъскави повърхности. Прогнозите все пак си остават в границите на интуицията и предположенията, затова не ни вълнуват особено. Спокойната и планомерна работа на екипа ни се дължи на това, което е константа в АРТЕКС: ясни цели и професионализъм.