Полет над чудесата

ПОЛЕТ НАД ЧУДЕСАТА

Рremium lifestyle – 20/10/2016
Текст: Теодора Георгиева

Младият архитект Пламен Пламенов Мирянов инициира и организира полети с балон над места у нас, които мислим, че познаваме. За да изненадаме очите си, за да повярваме в чудесата край нас и да ги изследваме…

Стеснявайки се от думи като „възторг“, „въодушевление“, „възвисяване“, понякога заявяваме, че търсим адреналин. Така, както казваме, че между двама има „химия“, а не любов. Напразно. Страстта не е въпрос на химически формули, а на открити, дръзки души, готови за крачка към изключителното. Пламен търси съмишленици по този път. И ги събира: първо над Белоградчишките скали, после над Седемте рилски езера.

НАЧАЛОТО

Първите стъпки в небето са над крепостта Калето, Белоградчишките скали. Пламен иска да покаже красотата им по нов начин на своя най-добър приятел, отдавна живеещ в САЩ, но решава да сподели преживяването и с повече хора. И така, на 28 май тази година 40 души, сред които деца от социални домове, тръгват на удивителна разходка. Два балона с горещ въздух осъществяват едночасовите полети. Пламен е убеден, че общо седемте балона у нас биха могли да се ангажират с такива събития много пъти в годината. Още повече, че след първия полет интересът е огромен, хората оживено разпитват кога ще е следващият и ще има ли нови маршрути.

ПЕРСПЕКТИВАТА

Тя е да се преоткрият уж известните обекти от нашата природа – неделима, разбира се, от родната история и традиции. Въздушните балони предлагат алтернативно пътешествие из – или по-точно над – български емблематични места. Подобни обиколки биха могли да станат част от празничния календар в страната, както и спонтанно събитие за ентусиасти.

КАМПАНИЯТА

Пламен организира полетите в рамките на кампанията „Нашият дом е България“. Слоганът звучи просто – както всъщност звучат сериозните ангажименти. Не може да си „клавиатурен“ екоактивист, нито „клавиатурен“ гражданин. Сърфирането в мрежата не е съзидание, кликането не е принос. „Нашият дом е България“, напротив, събира хората в приключение, в трупане на общ опит, а и в решимост да се живее осъзнато, активно, съзидателно. Излез, виж, участвай!

СТРАНИЧНИЯТ ЕФЕКТ

Туристи от много страни. Както обяснява Пламен Мирянов: „Заснемаме клипове при издиганията с балон и ги разпространяваме в мрежата. Така българските места могат да стигнат навсякъде и да привлекат хора у нас. Дразнещо е, че досега не сме съумели така да споделим своите природни и културно-исторически богатства с другите, че да получим достатъчно внимание, престиж и печалба. Не съм свързан финансово с родния туризъм, но съм свързан с България, така че как да съм безразличен?“.

ТРУДНОСТИТЕ

Има ги, нормално е. Първо, липсват многоместни балони, за трима-четирима са. Второ, в Кападокия, с която най-често свързваме полетите с балон, е по-лесно, защото е далеч по-равно, а тук балоните трябва да се приземят в труднодостъпни места. Там промените в посоката и силата на вятъра не са така изразени, докато в планинските местности времето трябва да се следи ежеминутно. Полетите у нас не могат да бъдат гарантирани, невъзможно е и точно разписание; впрочем те са и само за ранобудни. (Най-подходящото време за излитане е изгревът, когато, обясняват специалистите, земята не е нагрята и е тихо.) Накратко, тук се търсят съучастници, а не разглезени потребители на туристически атракции. Съприкосновението с чудесата на природата е вид поклонение, а то предполага някакво усилие, търпение и вяра.

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО: РИЛА

С изгрева на 23 юли се осъществява вторият въздушен маршрут със съзнателно търсена символика: седми месец, Седемте рилски езера. За Пламен те винаги са били красота и загадка, свято място, в което се открива покой и просветление. Условията позволяват издигането на два балона до 3 000 метра височина, които осъществяват полет до местността Предела. (Балони, фиксирани с въжета към земята, позволяват на мнозина други да се полюбуват на езерото Бъбрека отвисоко.) Върху зелена писта се откроява 300-метров български трикольор.

СЛЕДВА: МЕЛНИК…