Пламен Мирянов – българин със златно сърце

арх. Пламен Пл. Мирянов

Пламен Мирянов – българин със златно сърце

Източник: Гласове

Младият архитект Пламен Мирянов спечели наградата “Златно сърце”, която се връчва за благотворителност и корпоративна социална отговорност от списание и клуб Business Lady и списание Bulgaria Business Review. Той бе отличен в категорията „Проекти с културен и образователен характер“. “Животът е изпитание и настойничество. Колкото повече ни дава Бог, толкова по-отговорни очаква да бъдем и толкова повече да се научим да раздаваме”, каза младият човек при връчването на наградата. И добави: “Господ Иисус Христос казва, че ако нахраним, облечем и се погрижим за някой ближен, все едно на Него сме го направили”.

арх. Пламен Пл. Мирянов

Пламен Мирянов е създател на фондация „Нашият дом е България“,

която се занимава с книгоиздаване и видео проекти, представящи националното богатство и литературното наследство на родината, образователни клипове за учебната програма на МОН, както и с инициативи за съхраняване и обновяване на материалната база на национални паркове и създаване на културни събития с образователен и патриотичен характер, представящи художествено слово пред ученици и студенти. Въпреки или може би именно заради младостта си с присъщия ѝ идеализъм, Пламен Мирянов се е посветил на търсенето на

Библейския смисъл на даването и даряването.

Защо е толкова важно да даваме, попита младият човек при връчването на наградата “Златно сърце”, която му бе присъдена за неговата обществена дейност. Самата реч на Пламен бе недвусмислено озаглавена “Даването и добротворството”. “Не е ли много по-логично да пазим всичко, което печелим до последно за нас, за нашите внуци и правнуци, да бъдем обгрижвани, да гледаме първо собствено си добруване. А пък после ако остане време, да мислим и за ближния? Всъщност, егоистичното и егоцентричното съществуване се приема за естествено и нормално единствено при беззащитните и млади форми на живот, за да могат те да укрепнат и да пораснат. Наш дълг като съзнателни индивиди и личности е да изоставим всякакво незряло, лишено от смисъл, цели и добродетели поведение, и да се впуснем в стремеж към съзидание, работа и даване”, продължи Пламен Мирянов.

Младият архитект искрено вярва,

че всички възможности, способности и таланти са ни дадени от Бог и наш дълг е “да ги преумножаваме и да ги използваме за благоразвитието на нашето общество. За да сме социално ангажирани и да правим живота на хората около нас, по-добър, красив, здравословен и смислен. По този начин ние изпълняваме Божията воля”.

(Пламен Мирянов – българин със златно сърце)

В Божието слово Пламен Мирянов намира упование:

“Иисус казва: “И от всеки, на когото много е дадено, много и ще се изисква; и на когото много са поверили, от него повече ще изискват” (Лука 12:48).

Младият човек е убеден, че имаме единствено това, което можем да дадем. А хората, които дават, са много по-силни, по-активни, по-щастливи, по-заредени от онези, които получават, но и имат повече отговорности. “Също така трябва да внимаваме на кого и колко да даваме, подчертава Мирянов. Не избирайте да правите благотворителност за хора, които са разсипници, лъжци, зависими, порочни, неблагодарни и злопотребяват с вашата добросърдечност. Тъй като те не умеят да ценят това, което имат и не са добри управници на средства, е по-добре да ги съветваме как да се поправят и да им дадем знания как сами да се справят”.

Най-ценните дарове, които можем да дадем, според Пламен са нематериалните: времето, отношението, вниманието, обичта и грижата, мирът, спокойствието, надеждата и вярата, съветите и идеите, знанието, самия себе си.

“Днешно време е пълно е с хора, които, правейки добротворства, очакат аплодисменти, подаръци, признание и слава… А като не ги получават, губят мотивация за благотворителност. Казват си: ето, те не пак не го оцениха… Грешно и смешно е нашата движеща сила да е маркетингът, славата, печалбата или хорското одобрение. Прекрасно е да сме добър пример, но е важно да го правим с чисто сърце и безкористно”, убеден е Пламен Мирянов.

“Нека взимаме пример от великите българи, нека се завърнем към тези висши идеали, нека ги прилагаме в нашия живот и в нашата работа и нека по-често си казваме: Как ли биха постъпили те в тази ситуация?”, призова Пламен Мирянов при връчването на наградата “Златно сърце” и завърши с няколко стиха от стихотворението „Съзерцание“ на Иван Вазов, чиято 170-та годишнина от рождението честваме през 2020-а:

О, знам, и в гроба – пак ще да живея,
ще млъкна, но в душите пак ще пея.
Живота любях, но го не окрадох:
Българийо, аз всичко тебе дадох:
душа, сърце, любов, зари небесни,
от теб приети – върнах ти ги в песни.

„Аз работих половин век на книжовното поле, движен от вътрешен тласък, подчинявайки се на неутолимата душевна жажда да служа на истината. Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България.

И всичко това изразих в моята песен. Аз не изпълнявах дълг, за да мога да очаквам одобрение. Не извърших някакъв подвиг, за да ламтя за венци. Работих не за награда.“

Нашият дом е България

(Пламен Мирянов – българин със златно сърце)

Може би малцина знаят, че клипът с 300-метровото българско знаме до езерото Бъбрека е дело на Пламен Мирянов.

Той е автор и на филми за Белоградчик, за Седемте рилски езера, за Казанлък. А клипът му “Магията на българската роза” бе отличен за най-добра рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест “На източния бряг на Европа”. Пламен Мирянов е автор и на прекрасни фотографии от странстванията си в планините, в любимите си места в България.

Снимки: Пламен Мирянов