Награда “Златно сърце”

Zlatno sarce

Награда “Златно сърце” за благотворителната дейност на арх. Пламен Пламенов Мирянов

Младият архитект и фондацията му “Нашият Дом е България” с нова родолюбива инициатива – ще възстановяват културното наследство на Мелник

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и екипът на фондацията му “Нашият Дом е България” ще възстановяват архитектурното културно наследство в Мелник.

Това обяви младият архитект, след като бе възнаграден за благотворителността си с приза “Златно сърце”. Той получи официалното признание за своята дейност в седмото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност “Златно сърце” за 2020 г. Арх. Мирянов е отличен в категорията “Културни проекти и национална идентичност”.

Наградите “Златно сърце” се връчват от списание и клуб Business Lady и списание Bulgaria Business Review. Церемонията се състоя на 19 май в “Интер Експо Център”.

Какво послание ни носи една полуразрушена църква? Какво ни казват разгромените зидове на часовниковата кула и болярската къща, оставени на произвола на ерозията, в центъра на Богозидания град – Мелник? Църквата “Св. Варвара” в Мелник стои в руини, църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир няма фасада, нито интериорно оформление, манастир “Св. Богородица Пантанаса” е в руини, а има одобрен проект за неговото съхраняване и частично възстановяване. Господ винаги ще руши материята, за да проверява жива ли е духовната ни тъкан. Когато всички тези архитектурни културни наследства бъдат възстановени, най-малкият град на България ще привлича много повече туристи, много повече фотографи, историци… Ще бъде гордост за нас. Ще ни обогатява!

С тези думи арх. Пламен Пламенов Мирянов обяви най-новата голяма кампания на фондация “Нашият Дом е България”. (Виж по-долу цялата му реч, която той произнесе при получаването на наградата.)

Фондация “Нашият Дом е България” е създадена от арх. Пламен Пламенов Мирянов, за когото да съхранява и пресъздава историята на България, духовните ни ценности и култура, е мисия в живота. Той милее за възкресяването на българския дух и това е неговата мощна движеща сила, която всеки ден го мотивира да твори и да създава неуморно!

Дни преди наградата – на 15 май, той заедно с фондацията си сътвори

уникален пасхален

концерт, който се

състоя под скалния

феномен Божия мост

край Враца. Тържественият концерт-оратория бе посветен на Възкресение Христово и на 24 май – празника на българската духовност, писменост и култура.

Целта на благотворителната инициатива не е само да покаже, че хармонията между нас, природата и Божието слово е постижима навсякъде. Но и със събраните средства да бъде подпомогнато изграждането на фасадно оформление и цялостен интериор на църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

С всички свои инициативи фондация “Нашият Дом е България” иска да достигне до сърцето на всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му припомни защо да си българин, е не само гордост, но и чест, която трябва да носим с достойнство!

Арх. Пламен Пламенов Мирянов с екипа на фондацията си "Нашият Дом е България"
Арх. Пламен Пламенов Мирянов с екипа на фондацията си „Нашият Дом е България“

Доказа го поредната инициатива на арх. Пламен Пламенов Мирянов, при която

величествен

трибагреник се извиси

над Разлог на 3 март

– Деня на Освобождението на България.

Тогава по повод националния празник на България арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира за втори пореден път тържествено окачване на българския трибагреник.

В подножието на величествения Пирин между Банско и Разлог арх. Мирянов и неговият екип извисиха национален флаг с размери 9 на 15 метра, който вече предизвиква гордост у преминаващите в района.

“Интересен е фактът, че по време на монтажа времето беше тихо и спокойно и точно когато знамето бе закачено и издигнато до най-високата точка на постамента, задуха силен вятър, който развя националния трибагреник в ефирни и величествени вълни”, разказват от екипа на младия архитект Мирянов.

“Дълги години този постамент пустееше празен и веднага щом знамето тържествено се разлюля и напомни за празника, много хора започнаха да спират и с гордост да се снимат с него”, добавят оттам.

Впрочем всяка инициатива на арх. Пламен Пламенов Мирянов създава мост през времето и свързва здраво българската история със съвремието ни.

Така в навечерието на Рождество Христово младият архитект представя благотворителния театрален мултимедиен спектакъл “Новорождение”. В него с хармония от звуци, слово, музика и божествени песнопения е

ознаменувана

150-годишнината

от превода на

Библията на

съвременен

български език

Нещо повече. Спектакълът е поредната благотворителна инициатива на фондация “Нашият Дом е България” – кампания за набиране на средства за закупуване на консумативи за извличане на реконвалесцентна кръвна плазма.

Арх. Мирянов с екипа на фондацията си на седмото издание на Годишните награди "Златно сърце"
Арх. Мирянов с екипа на фондацията си на седмото издание на Годишните награди „Златно сърце“

В съзиданието младият арх. Мирянов открива своя мир. Затова той може да бъде намерен на Шипка, в светата Рилска обител, на най-светите български места, където снима документално-исторически филм или организира някои от многобройните си концерт-спектакли, облагородява природни паркове, организира благотворителни инициативи за възраждане и възстановяване на храмове и църкви – символ на българската духовност, култура и ценности.

Там, където той и неговият екип отидат, мястото и хората вече не са същите. Устремът му е толкова чист и забележителен, а енергията – толкова заразителна, че хората, докоснали се до него, стават различни – вдъхновени, изпълнени с нова добродетелна енергия и ентусиазъм за творчество, възход и съзидание!

Именно заради родолюбивата му дейност арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен с авторитетната награда “Златно сърце”.

Освен него още тридесет и четири благотворителни проекти и социални инициативи в над 20 различни категории получиха приза. Сред наградените имаше представители на частния сектор, медиите и неправителствените организации.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов:

Времето е най-ценният дар, който можем да дадем на себе си и на другите

Да имаме цели и мечти – това е благовремие

Христос Воскресе!

Благодарен съм за тази награда!

В книга на Еклисиаста се казва: има определено време за всяко намерение под небето: време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за мълчане и време за говорене, бих добавил… време за съзидание или време за разрушение, време за взаимопомощ или време за суета, и себелюбие.

Бих искал да кажа няколко думи за това пусто време и за благовремието… Не за прогнозата, а за най- скъпоценния ресурс в нашия живот. Ние сме стопани на телата си, на имотите си, но и на времето, с което разполагаме. Ние сме в него, то е в нас. То нас обръща, но въпросът вече 150 години след думите на Левски е “ние как него обръщаме” – как обръщаме времето?!

Вярвам, че Човешкият живот се определя от това за какво залагаме нашите мигове. Времето е най-ценният дар, който можем да дадем на себе си и на другите. Колко милостив е Бог към онези, които имат много дни живот, много втори шансове да се поправят, да са полезни, да се подобряват, да се осъзнават…

И Тази награда е за времето, което всички ние от фондация “Нашият Дом е България” сме заложили тук в нашата земя, а не сред чуждоземни брегове и удоволствия…

Моля да поканя основните виновници, които помогнаха тези красиви проекти да се случат. И колко хубаво беше, когато за малко бяха затворени границите, и си казвахме – ето – нямаме вече избор. Божият промисъл е да останем тук и да не можем да мислим за друго, освен за нашата земя.

Всеки ден, в който се събуждаме отпочинали, здрави, с хляб на масата, с възможност да се помолим и да благодарим, да се трудим, да имаме цели и мечти, това е благовремие. Нека го използваме ненапразно.

Вярвам, че корпоративната социална отговорност трябва да бъде в основата на стратегиите за развитие на всяка една голяма компания. Днес е нужна инвестиция в духовност, в опазване на културното историческо наследство, в изграждане на самосъзнание у младите за това, че те се родени в земя на царе, на владетели, на строители, на пазители на християнска вяра и духовност! И какво послание ни носи една полуразрушена църква? Какво ни казват разгромените зидове на часовниковата кула и болярската къща, оставени на произвола на ерозията, в центъра на Богозидания град – Мелник. Църква Св. Варвара в Мелник стои в руини, църква Св. Св. Кирил и Методий до Роженския манастир няма фасада, нито интериорно оформление, Манастир Св. Богородица Пантанаса е в руини, а има одобрен проект за неговото съхраняване и частично възстановяване. Господ винаги ще руши материята, за да проверява жива ли е духовната ни тъкан. Когато всички тези архитектурни културни наследства бъдат възстановени, най-малкият град на България ще привлича много повече туристи, много повече фотографи, историци… Ще бъде гордост за нас. Ще ни обогатява!

Това е най-новата голяма кампания на фондация “Нашият Дом е България”.

Нека спасим времето. Нашето време. Нека го осмислим. Нека го изпратим във вечността. Защото Творецът, осенявайки ни със Своя Дух, ни е дал и правото на избор – да решим на кое време да присъдим тлен, и на кое – вечност. Ние притежаваме тази привилегия, защото сме Божии творения и в нас има части от Него Самия! Затова Който реши, нека ни подкрепи в тази капания.

Нека опазим духа на славното време зад нас и нека сме добри настойници на благовремието пред нас!

Благодарим ви! Бъдете благословени!

Арх. Пламен Пламенов Мирянов благодари за наградата.
Арх. Пламен Пламенов Мирянов благодари за наградата.

 

Публикация: 24 часа