Младите се стремят към върха

69% от анкетирани 725 млади хора до 30 годишна възраст намират сградата „Златен век“ в „Лозенец“ за невероятна и красива според представените им визуализации, в отговор на въпроса „Харесва ли ви тази архитектура?“

Младите се стремят към върха? Това не може да е новина – винаги са го правили. Покоряването на върха е най-популярната метафора за успеха. Днес обаче те искат и да живеят на върха – буквално. „Значителна част от клиентите на „Златен век“ са млади професионалисти, натрупали опит в чужбина“, казват от АРТЕКС. Но защо сградата среща одобрение и сред млади хора, които не са клиенти? Може би защото те искат за София нещо повече от провинциална естетика. Защото новото, различното не ги плаши, нито обърква. Защото оценяват дързостта да се проправят пътеки, включително и нагоре, вместо да се повтаря пътят на другите. А и защото са видели „Златен век“ така, както е замислен: като придобивка за София и нейните хора; едно притегателно място за всички. Защото „Златен век“…

Утвърждава естетиката на 21. век в София

Младите не свързват автоматично високите сгради със „соц“ визия. Не са в плен на лоши спомени и не са пълни с подозрение „по подразбиране“ към всичко над пет етажа. Големият град е вихър от височини и обеми. В него има място за дръзки идеи и среща на различни естетически концепции. София не е окръжен град от 60-те години, а европейска столица днес: все по-динамична, космополитна, амбициозна. А амбициозните градове не само растат на височина, а и стават все по-изобретателни в естетическите концепции „по вертикала“.
„Златен век“ е сграда с неповторимо лице и присъствие, които правят самата среда по-интересна, по-актуална. Тя ще привлича хората и с отворените за всички пространства за свободното време, но и със самото си монументално присъствие. Ще спира погледа с вградените символи – и очевидни, и енигматични, както и с нещо…

Уникално: view point

Сега в София няма отворена платформа, от която да обхванеш с очите си града. Но ето, „Златен век“ ще предложи 360-градусова панорама на столицата. Сградата гарантира личното пространство на обитателите, но на върха си ще отдели място за софиянци, гости и туристи: зелено и одухотворено. Пространството е вдъхновено от идеята за „небесна градина“: със селектирани растителни видове, ресторант и зашеметяващи гледки. Извисявайки се, сградите на 21. век изкачват все повече зеленина нагоре: в зелени фасади, покриви и мостове между сградите, в зимни градини на различни нива. АРТЕКС следва тези тенденции. Една от най-популярните атракции в Лондон днес е Sky Garden в сградата, известна като Walkie Talkie (за безплатното посещение там се записваш предварително, толкова е популярно), откъдето впрочем идват едни от най-впечатляващите изгледи от града, пък и селфита. Кой би отказал и в София чаша кафе толкова нависоко, сред приятели и зеленина, с камера, търсеща съвършения кадър? В социалните мрежи със сигурност ще виждаме как изглежда София по изгрев или залез, уловена от view point на „Златен век“… Една столица с перспективи и амбиции поддържа на висота своя имидж и във виртуалния свят.

Актуална многофункционалност

Младите очакват от телефона си много повече от „ало“, а от жилищната сграда – много повече от покрив. Тя трябва да предлага възможности за удобен бит и пълноценен живот, и то не само за обитателите си. „Златен век“ е проектиран с тази амбиция: да бъде динамичен свят, който откликва на нуждите и влеченията на хората, стимулира активността и поражда позитивни емоции.
Търговски център, кафе-сладкарница, ресторант, клубен етаж, зала за танци, пилатес и йога, спа зона с басейн, фитнес, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало. Това е непълен списък на новите места за спорт, пазаруване и почивка, както и пространства за събития.

Търсят се сгради, мислещи за бъдещето

Щом до 2050 г. 70% от населението ще бъде в градовете, и то в големите, то трябва да свикваме да живеем компактно, а това значи на високо. Разширяващите се по своята периферия градове поглъщат земеделски земи, изискват огромни разходи по инфраструктурата и създават задръствания. Трийсететажната сграда заема пет пъти по-малко място от пет шестетажни. От друга страна, тя предоставя възможност на много хора да се възползват от предимствата на добрата локация, вместо там да се появи изключително скъп частен имот.

… и пестящи ресурси

Когато разделното събиране на боклука все още е „свободноизбираемо“ за повечето хора у нас, в „Златен век“ то е естествен аспект от експлоатацията на сградата, подсигурено от съответното оборудване. Това е само една от чертите на екоотговорното поведение на сградата, която намалява енергийните разходи (и сметките съответно) с оптималните параметри на ослънчаване, със системата за топлинна рекуперация, с високото качество и надеждността на вложените суровини и материали от проверени доставчици. Самото компактно живеене пести ресурси, защото се споделят от много хора. По дефиниция предимствата на сградата от гледна точка на устойчивата архитектура се доказват със съвместяването на комфорта на днешните обитатели и защитените интереси на бъдещите поколения, ресурсите за които трябва да се опазят. „Златен век“ ще бъде един от необходимите примери в тази неотложна задача.

„Златен век“ е високотехнологичен комфорт в природосъобразна среда

Именно младите не виждат противоречие в това. В „Златен век“ например се предвиждат уникални системи за питейна вода, а планински свежата атмосфера ще се осигурява от рекуператорна система. Тя не само пречиства въздуха от полени и фини прахови частици, но и функционира като топлинен регулатор, снижавайки разходите за отопление и охлаждане на помещенията. Заради безгредовата стоманобетонова конструкция вътрешното разпределение ще се адаптира леко към вкуса и променящите се нужди на обитателите. Без драматични преустройвания, без тежки ремонти с придружаващия ги шум и прах. „Златен век“ гарантира технологичен комфорт от най-ново поколение, но ще има зелено лице и душа, и то не само заради живите растения. Тук ще се насърчава и най-важното, ще се улеснява по всякакъв начин природосъобразният начин на живот.

В „Златен век“ има сигурност

„Как ще се катерим до n-тия етаж, като спре токът?“ Информираните за възможностите на високите сгради днес не си задават подобни въпроси. Няма опасност трите високоскоростни, безшумни и енергоспестяващи асансьори в „Златен век“ изведнъж да спрат. Има резервирано захранване 1-ва категория от електропреносната мрежа заедно със захранване от две подстанции и самостоятелен дизел генератор. За противопожарната сигурност пък има самостоятелен резервоар с две независими системи за гасене с противопожарни кранове и спринклер на водна мъгла на високо налягане. Така евентуалният пожар ще бъде потушен, без да се стига до щети от наводнение. Устойчивостта на поривите на вятъра от своя страна е гарантирана от прецизното ситуиране на строежа, обтекаемите форми, специално разработената фасадна система, оразмерена за вятър при реални натоварвания от т.нар. аеродинамичен тунел и др. Комплексът от мерки гарантира устойчивост, звуко- и топлоизолация при силен вятър. „Златен век“ е проектирана по еврокод за земетръсната устойчивост и проверявана по най-строгите калифорнийски норми. За сигурността се подписва самият Рене Лагос, водещ консултант в сектора.
„Златен век“ се появява в съзвучие със световните тенденции и е на равнището на световните стандарти. Сградата се реализира с убеждението, че вдъхновената архитектура, дръзката инженерна мисъл, принципите на устойчивото развитие и интересите на хората, които искат да живеят на висотата на 21. Век, днес си дават среща във високите сгради. Да приветстваш такава архитектура, да търсиш своя дом там е проява на разкрепостено мислене, на далновидност и на съобразяване с истинските нужди на града, който, за да расте, трябва да се извисява.