Инвестиция в бъдещето

Слънчоглед

Инвестиция в бъдещето: Добавената стойност на хуманната архитектура на АРТЕКС

Публикация: manager.bg

“Сградата не е фасада, а цял един свят“ – категорични са от АРТЕКС. Това поражда един цял нов подход в разбирането за сградите като естествена среда, в която природата съществува в хармонична симбиоза с ритъма на съвременния човек.

Хуманното и природосъобразно строителство отдавна вече не е лукс, а жизнена необходимост, която дава възможност на обитателите да осигурят за себе си и семействата си най-здравословната среда за живеене, като в същото време понижат значително жилищните си разходи. При това с безусловната увереност, че го правят в съзвучие с природата и като инвестиция в бъдещето.

Зеленото строителство в градска среда отдавна не е мираж, а успешно реализирана концепция от АРТЕКС. Архитектите и проектантите черпят вдъхновение от природата и я считат за нaй-дoбъp ĸopeĸтив в пpoцecа на търсене на съвършенство. Специално внимание в това отношение заслужават бъдещите проекти на АРТЕКС като сграда „Слънчоглед“ и комплекса от къщи „ОЗАРЕНИЕ“.

„СЛЪНЧОГЛЕД“

През последните години, квартал „Младост“ се превърна в динамичен, комуникативен, оживен и предпочитан квартал – със своите растящи възможности за бизнес и спокоен живот, той вече е престижен адрес на енергичните и жизнерадостни хора.

За тях АРТЕКС проектира сграда „СЛЪНЧОГЛЕД“ – вълнуващ дизайн, подчинен изцяло на средата, в която стройната, раздвижена сграда ще се извиси. Локацията на „СЛЪНЧОГЛЕД“ има забележително предимство, с което дори най-луксозните сгради в София не могат да се похвалят – естественият здравословен микроклимат. Според доклад на еколози от Българската академия на науките в районът има наличие на непрекъснати въздушни течения, гарантиращи чистият въздух във всеки един миг от денонощието.

Всички пространства са с професионално разработени функционални схеми, просторни и перфектно ослънчени. Всеки детайл от проектирането е подчинен на постигането на лекота и хармония на обитаването.

Затова проектът „СЛЪНЧОГЛЕД“ цели дискретен отпечатък върху средата – сградите са разположени спрямо естествената денивелация на терена без да го променят.

Озеленяването съпровожда всички аспекти на архитектурно-строителната работа по „СЛЪНЧОГЛЕД“ – от запазването на растителността и внедряването й в проекта, където е възможно, до разполагането на нова растителност.

Най-добрите природосъобразни решения и в тази сграда на АРТЕКС са допълнени от внимателния подбор на висококачествени материали с доказан произход, щадящите средата строително-монтажни дейности, енергоспестяващия принцип на експлоатация на жилищата.

“Paдвaмe ce, чe xopaтa зaпoчвaт вce пoвeчe дa цeнят тoзи вид cтpoитeлcтвo, тъй ĸaтo дoбaвeнaтa cтoйнocт, ĸoятo xyмaннaтa apxитeĸтypa пpидaвa нa cгpaдитe, e инвecтиция в бъдeщeтo и в ĸaчecтвoтo нa живoт нa oбитaтeлитe им“, споделят от АРТЕКС.

„ОЗАРЕНИЕ“

Озарение

От зелената идеология е вдъхновен и бъдещият комплекс от къщи „ОЗАРЕНИЕ“, разположен в близост до парк „Камбаните“ – изцяло природосъобразна концепция в подножието на Витоша, с пленяващи панорамни гледки към града, съчетана с емблематичното качество на АРТЕКС.

Екоселище „ОЗАРЕНИЕ“ ще бъде иновативен пример за зелено строителство – с акцент върху естествените, нетоксични материали, които ще осигурят нов тип здравословна среда за живеене в района. Ще бъде използвана специална изолация от овча вълна и кръстосано ламинирана слепена дървесина.

От огромно значение е, че при използването на естествени материали в хода на строителството се намаляват както въглеродните емисии във въздуха, така и парниковият ефект от дейността.

Сграда Озарение - Артекс

Предвижда се комплексът да бъде от затворен тип с богато озеленяване и пешеходна алейна мрежа. Автомобилният достъп ще бъде изнесен в периферията максимално, така че да се създаде възможност за обособяване на зони за отдих и рекреация, места за детски площадки и зони за спорт.

Озарение - Артекс