Домът, който се грижи за теб

Диамант 1 - Артекс

Домът, който се грижи за теб

Източник: 24chasa.bg

Защитено, здравословно, зелено – това значи качествено жилище.

Така е било винаги, 2020 г. само го припомни на всички.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ го знае по рождение

От създаването си през 1993 г. компанията избира актуални технологии, гарантиращи здравословността и екологичността на жилищната среда. В цялото разнообразие от сгради на компанията това е най-устойчивата черта на почерка АРТЕКС, която може да се забележи. Или по-скоро да се почувства, защото невинаги се хвърлят в очи отличните параметри на шумоизолация и топлоизолация, минимизирането на вредните UV лъчи при оптимално осветление, класата на строителните суровини и материалите с доказан произход. Точно те обаче изграждат това невидимо качество, което прави дома сигурен, спокоен и енергоефективен (последното бързо проличава по занижените битови сметки). Това впрочем заздравява и разширява мрежата от клиенти през годините и особено сега.

А може ли жилището днес да функционира и като превантивна мярка срещу заболявания

Да включва механизми, възпрепятстващи или минимизиращи достъпа на фини прахови частици, полени, бактерии и вируси? Отговорът на АРТЕКС е утвърдителен, конкретен, прилаган в сградите на компанията.

Сграда ДИАМАНТ
Сграда ДИАМАНТ

Рекуператорните системи за пречистване на въздуха (въведени за пръв път в ДИАМАНТ 1) осигуряват планински свеж въздух, като същевременно регулират температурата в помещенията. Технологиите за домофонни системи с гласови команди, безконтактното придвижване с асансьорите, безконтактните ключове, въздушните изолационни системи за блокиране на кръстосаните инфекции, UVC дезинфекционните модули и материалите с антибактериално покритие в общите части на сградите – всичко това спира разпространението на бактерии и вируси, попаднали върху повърхностите чрез допир.

Но най-устойчивата защита срещу рисковете на времето ни, на която компанията залага, са фотокаталитичните строителни материали (като активната керамика например), пречистващи въздуха чрез процеса на фотокатализата, при който се създават т.нар. реактивни видове кислород (reactive oxygen species, ROS), генериращи голям брой радикали. Процесът на окисляване от тези радикали разгражда замърсителите на въздуха. За мнозина вероятно са новост и антибактериалните стъкла, които деактивират метаболизма на бактериите чрез сребърните йони в горния слой на стъклото.

Защитеният и здравословен дом може да съществува само в благоприятна среда.

Затова АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ неизменно строи на терен, който е одобрен от гледна точка на биолокацията, земния дизайн, подземните и наземните геопатогенни излъчвания. А ориентацията на сградното тяло е такава, че да действа благотворно върху самия човек. И да предоставя най-голямата възможност за насищане със зеленина.

Изборът на АРТЕКС за високо строителство е продиктуван и от осъзнаването, че ниските и средните сгради заемат в пъти повече площ и неусетно поглъщат зеленината, място за която би могла да остави многоетажната сграда. И не само: високата сграда може не само да се огради със зеленина, но и да внедри зелени практики в експлоатацията си, да насърчи екоотговорно обитаване. В това отношение системата за разделно и дискретно събиране на боклука е само един от примерите.

АРТЕКС все по-целенасочено изпълва с растителност и самите сгради – с т.нар. зелени фасади и покриви, които подобряват микроклимата на помещенията, създавайки едновременно с това и неповторимата естетика на цялото. На практика строежът на сградите не започва преди детайлизирането на ландшафтния проект.

Парк сграда ДИАМАНТ
Парк сграда ДИАМАНТ

Зелената и здравословна среда е немислима без слънчевите лъчи, които в АРТЕКС улавят не само с целенасоченото позициониране на сградните тела. Фасадните решения са подчинени на оптималната ослънченост. Покривните прозорци пропускат светлина и създават усещане за простор. А споделените площи са преобладаващо естествено осветени. За засенчването и проветряването са инсталирани необходимите аксесоари.

Както никога досега, хората осъзнават потребността от здравословен и екоотговорен начин на живот.

Да се живее “зелено”, вече е и личен, и обществен ангажимент. Обитаването на сграда, построена с щадящи природата практики и със заложена енергоефективна експлоатация, неусетно създава общност. Хората не само споделят средата, но и отговорностите и радостите, свързани с нея.

С желанието да достигне до всички, които избират концепцията на АРТЕКС за дом от изключително качество, който поддържа здравето и духа на човека, компанията разнообразява своите предложения. Ето няколко от тях.

ДИАМАНТ 1

Неповторимата визия, панорамните гледки и престижният адрес оформят неустоимо предложение за тези, които търсят жилище от най-висок клас за себе си, както и за инвестиция с нарастваща стойност. Вдъхновен от Борисовата градина и Ловния парк, между които се намира, ДИАМАНТ 1 създава и собствен парк: внушителен, но и изтънчен в детайлите си. В момента там се изгражда и спа център.

Фоайе сграда ДИАМАНТ
Фоайе сграда ДИАМАНТ

С приза “Сграда на годината” през 2018 г. ДИАМАНТ 1 е и сграда на бъдещето, съчетаваща най-високите стандарти за мултифункционална среда с пространства за работа, шопинг, почивка и спорт.

ДИАМАНТ 2

Повишеният интерес към концепцията ДИАМАНТ предопределя и втората нейна реализация, влизаща в експлоатация през декември 2020 г. Отново: грижа за хармоничното цяло от жилища и пространства за всички (ресторант на три нива, медицински център, търговски площи, внушително фоайе), внимание и усет към най-дребния детайл. Висота на технологиите, подчинени изцяло на комфорта на обитатели и гости, който обаче щади природата и нейните ресурси. А зелените площи в ДИАМАНТ 2, елегантно продължение на най-големия столичен парк, предлагат още едно място за семейни разходки и отмора.

Сграда ДИАМАНТ 2
Сграда ДИАМАНТ 2

Парк сграда ДИАМАНТ 2
Парк сграда ДИАМАНТ 2

Фоайе сграда ДИАМАНТ 2
Фоайе сграда ДИАМАНТ 2

АВИГЕЯ

Стигайки до “Дружба”, метрото добави едно несравнимо предимство към пренебрегваните досега – добра градска инфраструктура, красив парк с езеро, множество детски градини и училища.

Сграда АВИГЕЯ
Сграда АВИГЕЯ

А АРТЕКС разшири картата на своите адреси с АВИГЕЯ, утвърждавайки една столична локация, която ще става все по-атрактивна. Модерната внушителна сграда, оптималното озеленяване на външните площи (подпомогнато от сутеренно ниво и подземна улица за паркиране), преобладаващото южно изложение, панорамната гледка към Витоша са убедителното начало на списъка с предимства. АВИГЕЯ е разумният избор на тези, които ще получат всеобхватното и всепроникващо качество АРТЕКС на умерена цена.

Фоайе сграда АВИГЕЯ
Фоайе сграда АВИГЕЯ

ХАРМОНИЯ

Търсещите комуникативно и перспективно място ще намерят отговора с ХАРМОНИЯ – близо до бул. “Драган Цанков” и в непосредствена близост до метростанцията на бул. “Г. М. Димитров”. Всъщност ще намерят нещо много повече: зелен оазис в градската среда, простиращ се на 7 000 кв. м. Специалният ландшафтен проект оползотворява природния парк до сантиметър и предоставя тематични кътове и зони за отдих сред подбрани и грижливо поддържани дървета, храсти и цветя. Както подсказва името, сградата вписва своята класическа, но и модерна визия в тази благодатна среда, като я изпълва с живот и енергия.

Сграда ХАРМОНИЯ
Сграда ХАРМОНИЯ
Фоайе сграда ХАРМОНИЯ
Фоайе сграда ХАРМОНИЯ