Българският пазар за недвижими имоти

Изглед от къща в местността "Камбаните", София

Българският пазар за недвижими имоти заслужава най-доброто качество

Публикация: Mediapool.bg

Изглед на къща от природосъобразния комплекс в местността „Камбаните“, София

Българският пазар заслужава най-доброто – иновативни технологии и решения за пречистване на въздуха, антибактериални стъкла, повърхности и мазилки, UV дезинфекция и безконтактни устройства; най-добрите параметри на ослънчаване, топло- и шумоизолация, природосъобразни решения – всичко, което световните стандарти в строителството могат да предложат, убедена е арх. Весела Мирянова, управител на ‟Артекс инженеринг“ АД.

„Това ли е най-доброто?“ е въпросът, който винаги държи Артекс в безупречна форма и я поставя на лидерска позиция на пазара вече близо 30 години, независимо от предизвикателствата.

Комплекс от къщи в местността "Камбаните", София
Комплекс от къщи в местността "Камбаните", София

Глобалното покачване на цените през последната година на всички суровини, материали и потребителски стоки, не може да не се отрази на цените на имотите. Но трудно – а и неправилно – би било да се обобщава покачването на цените с определен процент.

Всеки имот е различен и съобразен с оптималните възможности на заобикалящата го среда. Сградите не могат да бъдат слагани под общ знаменател като масово производство. Предвид, че проектите са на различен етап от завършеност, поскъпването на строителните материали се отразява различно на всеки един от тях.

Не само електроенергията и горивата поскъпнаха през последната година. Основни строителни материали, услугите, доставките също поскъпнаха много. А целта на Артекс винаги е била да търси най-добрите и най-качествени материали за сградите си.

Доставките от чужбина достигнаха невиждани нива на трудност, които са свързани не само с покачването на цените – проблем има вече и с наличността на дадени материали. Доставките се забавят, появяват се все повече непредвидими фактори. Случва се някои компании да могат да отговорят на търсенията година след направената заявка.

През 2022 г. се очакват по-малко нови сгради на пазара. Ако до вчера можеше лесно да се сметне себестойността на една сграда, която ще се завърши след две години, то това към този момент е една неизвестна, която ще спре голяма част от неопитните строители да стартират нови проекти. Неизвестните по отношение на цените на строителните материали ще характеризират пазара и през 2022, това ще повлияе и на финансиращите институции, които ще преосмислят подкрепата си на по-рискови проекти, нестабилни строителни компании и инвеститори. Клиентите също трябва да бъдат внимателни и да преценяват внимателно в какво влагат спестяванията си.

През следващата година Артекс започва строителството на една изключително луксозна бутикова сграда на ул. ‟Калиманци“ в столичния квартал „Редута“. Много тих и спокоен квартал, непосредствено до облагородения парк „Гео Милев“.

Изглед на сградата на ул. "Калиманци" в кв. "Редута", София
Изглед на сградата на ул. "Калиманци" в кв. "Редута", София

Предстои продължение на комплекса от „диаманти“ в квартал „Изгрев“ – сградата Диамант 3. Локацията е едно от най-добрите места за живеене в София – в близост до Борисовата градина.

Ще се строи комплекс от къщи в местността „Камбаните“. Изцяло природосъобразна концепция в подножието на Витоша, с пленяващи панорамни гледки към града, съчетана с емблематичното качество на Артекс. Предстоят и сгради в квартал „Младост“.

Хуманното и природосъобразно строителство вече не е лукс, а жизнена необходимост, която дава възможност на клиентите да понижат значително жилищните си разходи и да осигурят за себе си и семействата си най-здравословната среда за живеене. При това с безусловната увереност, че го правят в хармонично съзвучие с природата.