Биожилища с изолация от овча вълна

Артекс - био жилища

Правят биожилища с изолация от овча вълна

Публикация: marica.bg

Автор: Даниела Арнаудова

Строителството все повече ще залага на екоматериалите в бъдеще. Те щадят природата и осигуряват по-добър комфорт на живот.

Първите биожилища с изолация от овча вълна са напът да се случат в местността Камбаните срещу Бизнес парк София. Проектът вече е в процес на одобрение. Идеята е на младия архитект Пламен Мирянов, а в нея инвестира екипът на „Артекс инженеринг“, както вече писа „Марица“.

Проектът носи интересно име – „Озарения“.

Артекс – био жилища

От години е известно, че овчата вълна е особено подходяща за изолации. След обработка за защита от огън и вредители тя е подходяща за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи. Всеки сезон обаче вълната се изхвърля на всевъзможни места, заради което фермерите отнасят санкции. Не е за подценяване и рискът от екологични бедствия. „Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци“. Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места – в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия.” Идеята му е да се намери начин тази огромна маса от вълна да се изкупи и от нея да се произвежда изолация.

„Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина“, обясни пред „Марица“ арх. Мирянов.

Идеята е доста щура и нестандартна, но младият архитект я обмисля сериозно. И я залага успешно в проект „Озарения“. Какъв ще е резултатът, тепърва ще се види.

Екоселището от къщи ще бъде изградено от естествени материали, в една богато озеленена среда с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Самите къщи ще се строят с кръстосано ламинирана слепена дървесина.