Арх. Пламен Пламенов Мирянов и Българска хорова капела

Арх. Пламен Мирянов

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и Българска хорова капела с вдъхновяващ концерт пред пещерата на Иван Рилски

Източник: 24 часа

Арх. Пламен Пламенов Мирянов
Арх. Пламен Пламенов Мирянов вече 4 години работи за подсилването на българския дух и самочувствие.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов вече 4 години работи за подсилването на българския дух и самочувствие.

Родолюбецът подготвя събитието само за 2-3 дни

Истински вдъхновяващ празник с църковни песнопения организираха арх. Пламен Пламенов Мирянов и Българска хорова капела “Георги Робев” в прегръдките на Рила планина в неделя. Десетки участници, 15 изпълнения и едночасова програма – така изглежда в цифри събитието, което огласи рилската гора пред пещерата на свети Иван Рилски и църквата “Успение на св. Йоан Рилски”.

Изборът не е никак случаен – освен че в нея Иван Рилски прекарва 7 години от живота си, Рила планина е и любимото място на младия арх. Пламен Пламенов Мирянов.

Вече 4 години той работи за издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на страната ни. През 2016 г. инициира национална кампания “Нашият дом е България”, с която прави редица концерти, филми, изложби и събития за подсилване на българския дух и самочувствие.

“Нашата цел е да създаваме кратки филми, фотографии и книги, изобразяващи красотата, традициите и културата на България, които да повдигат националното самочувствие и извисяват духа на хората.

Нашето

вдъхновение идва

от множеството

природни

богатства и

културни

наследства

Вярваме, че инициативите ще стимулират и подтикнат повече българи да ги оценяват и пазят. Филмите, които режисираме, ще служат за достойна реклама на страната ни пред света. България е страна на природни съкровища, духовна култура и неоткрити хоризонти. Нашата велика мисия като достойни хора е да оставаме в Родината и да реализираме потенциала си точно тук, където e най-нужен”, казва талантливият архитект и родолюбец.

СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”
СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”

Така той и фондацията му “Нашият дом е България” решават да направят концерт с църковнославянски православни песнопения на празника на свети Иван Рилски и отправят покана към хоровата капела. А от там приемат без грам колебание.

Концертът е много спонтанен, на открито, в прегръдките на Рила. Публиката е разположена по цялата местност – застанала по камъни и между вековните дървета, опиянена от чутото и видяното. Част от хората пътуват специално за събитието от различни точки на страната, разбрали от социалните мрежи, че ще се случи такъв празник на словото, духа и песента. А други се събират съвсем спонтанно.

Българска Хорова Капела
В продължение на час певците от Българска Хорова Капела “Георги Робев” огласяха Рила планина с песнопенията си. СНИМКА: СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”

“Започнахме по традиция с “Отче наш”, при което публиката стана на крака по време на изпълнението. Освен “Достойно ест”, друг акцент бе и песнопението в чест на свети Иван Рилски, което се нарича “Тропар на свети Иван Рилски на глас I”, разказва Нели Трошева, диригент на Българска хорова капела “Георги Робев”. Един от специалните мигове на концерта е молитвата на Александър Архангелски, която хорът изпълнява като молитва за здраве за всички хора, които са в карантина или имат симптоми на коронавирус.

“Това беше

особено тих и

умилителен

момент, в който

публиката се е

вглъбила в себе

си, притихна и

всеки се помоли

за свой близък,

защото според мен сега всички имаме близки, които под някаква форма са засегнати от пандемията вече”, разказва още Нели Трошева.

В репертоара на Българската хорова капела за събитието са включени църковнославянски песнопения от български и руски композитори, като един от акцентите било “Достойно ест” по музика на Неофит Рилски със солист Пламен Бейков.

“Беше особено вълнуващо да го изпълним в рилската гора”, разказва Трошева. Сред солистите на концерта са също Деница Серафим и Стефка Славчева. Интересен акцент на събитието е и художественото слово, което изнася Пламен Мирянов.

СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”
СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”

За да се подготви такъв репертоар, са необходими години. Немалко време отнема и на хоровата капела да заучат и изпълнят всички тези песнопения. Но пък подготовката на концерта в прегръдките на Рила им отнела само 2 – 3 дни, в които с голяма доза професионализъм, предварителна подготовка и много добра организация от страна на арх. Пламен Мирянов и фондацията му събитието се превърнало в празник. Така в рамките на час Българската хорова капела изпълнява 15 песнопения пред насъбралата се публика.

Концертът завършва с “Многая лета” в изпълнение на всички участници, а според Трошева програмата му била като културно допълнение на църковните празници в Рилския манастир, които се провеждали в неделния ден и навечерието на празника Свети Йоан Рилския (който бе вчера, понеделник – бел. авт.).

За тези, които не са успели да присъстват, концертът е заснет на видео с високо качество, предстои записът скоро да бъде излъчен. А дотогава екипът на хоровата капела и Пламен Мирянов вече се готвят за още по-мащабно събитие – на 8 ноември, Архангеловден във Военния клуб в София.

Концертът е под

надслов “Земя

завинаги”, а

идеята му е

оцеляването и

преминаването на

България през

пандемията

и това, че ще останем и ще ни има. Концертът ще бъде църковнославянски песнопения и любими български възрожденски песни.

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
СНИМКИ: ФОНДАЦИЯ “НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ”

“Това ще бъде първият по рода си класически киноконцерт”, анонсира Трошева. На три екрана фондация “Нашият дом е България” ще прожектира изключителните кадри на арх. Пламен Мирянов от природата, наши църкви, манастири и икони, а кадрите ще кореспондират с изпълненията и репертоара на Българската хорова капела. Всяка песен ще бъде с послание и ще бъде обяснено на публиката какво чува.

“Аз разказвам за всяка песен защо е написана, какво се е случило, какво е посланието.

Много хубав акцент ще бъде художественото слово – рецитация на Пламен Мирянов със стихове от Библията”, казва още Трошева.

Специално за събитието залата на Военния клуб ще бъде декорирана като в приказка – запалени свещи и приглушена светлина, които да допълнят изпълненията на солистите и красивите картини и пейзажи, които арх. Мирянов е подготвил.