Защо трябва да се гордеем, че сме българи

арх. Пламен Пл. Мирянов

Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи

Младият архитект създава едни от най-атрактивните документални филми и събития, посветени на българската култура и ценности.

Преди 4 години арх. Пламен Мирянов създава фондация „Нашият дом е България“ с ясна и категорична цел – издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура на България.

И въпреки че през това време не спира да твори архитектурните си шедьоври, арх. Мирянов посвещава цялото си свободно време и страст на тази кауза. Защото вярва, че „всяко изкуство, в което отдаваме нашия талант, трябва да служи на човека и на обществото“.

Така, с екипа на фондация „Нашият дом е България“, той създава десетки образователни клипове за учебната програма на МОН, книги и инициативи за съхраняване и обновяване материалната база на национални паркове; организира културни събития с образователен и патриотичен характер; изнася художествени рецитали пред ученици и студенти, работи върху множество нови идеи и проекти.

А красивите патриотични филми, които фондацията и арх. Мирянов създават, представят България на не един и два международни форума.

След прожекцията на филма „Свещената азбука“ на най-престижния моден филмов фестивал в Кан, канадският режисьор Джейсън Ласт, известен с работата си за V&A museum London, Hyères и Кение Уест, споделя: „Изключително впечатлен съм от поредицата „Нашият дом е България“, нямам търпение да посетя тази красива страна“.

Проектите на фондацията и филмите й за Белоградчишките скали, Седемте рилски езера и Казанлък печелят редица награди. А “Магията на българската роза” бе отличен като най-добра рекламна туристическа продукция на XIV Международен тур филмфест “На източния бряг на Европа”.

Една от последните инициативи на фондация „Нашият дом е България“ е изложба. Изложба, включваща 50 фотографии на някои от най-забележителните кътчета в страната ни. В изключително иновативния формат на изложбата, фотографиите се превръщат в декор на специално подбрани литературни и библейски цитати.

(Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи)

Фондация „Нашият дом е България“ преплита впечатляващите пейзажи в творчески унисон с текстове на Пейо Яворов, Константин Кирил Философ, Иван Вазов, Св. Иван Рилски Чудотворец, Димчо Дебелянов и много други творци.

„Всички те са обединени от голямата си вяра в Бог и непоколебимото следване на целта – просветлението на България, спасението на българите, освобождението на българския дух и народ“ – споделя арх. Пламен Мирянов. И добавя: „Пъстротата на България е абсолютно необятна. Тя е в лавандулите, в розовите полета, в дълбините на езерата, в техния кобалтов цвят. Всичко това, когато се обрисува с точното слово, се получава точното послание за целия свят”.

Арх. Пламен Мирянов вярва, че ако по-често си припомняме историята на България – най-старата европейска държава, както и живота на великите българи, ще можем да внедрим у нас ценностите. Ценностите, които винаги са ни спасявали в трудни за историята моменти: морал, чест, достойнство, упование в Бог и християнските устои.

(Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи)

Това е и най-сигурният начин националното ни самочувствие да се въздигне!

За себеотрицателните си усилия арх. Пламен Мирянов е получавал множество отличия, последното от които бе от Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“.

Наградата „Златно сърце“ бе повод младият архитект да сподели силната си убеденост, че „Всички възможности, способности и таланти са ни дадени от Бог. Наш дълг е да работим с тях, да ги преумножаваме и да ги използваме за благоразвитието на нашето общество; да сме социално ангажирани и да правим живота на хората около нас по-добър, красив, здравословен и смислен. По този начин ние изпълняваме Божията воля.“

Златното сърце на арх. Пламен Мирянов не спира да вдъхновява всички около него и това е сигурна гаранция, че усилията на Фондация „Нашият дом е България“ да възвърне в обществото ни вярата си в доброто ще продължат и в бъдеще. За да си припомним колко силен, можещ, вярващ и достоен народ сме.

Изложбата „Нашият дом е България“ може да бъде видяна в Народния театър „Иван Вазов“.