Ако търсите съвършенство…

Артекс

Ако търсите съвършенство, пътят рано или късно ще ви доведе в АРТЕКС!

Източник: ГРАДЪТ

Арх. Весела Мирянова е родена през 1965 г. в гр. София. Завършва със златен медал за отличие  строителния техникум „Христо Ботев”, след което и Висшия институт по архитектура и строителство (специалност „Архитектура”, специалност „Жилищни сгради и комплекси”) – отново с най-висок успех. Арх. Мирянова е председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД, делегат на Първия конгрес на Съвета на жените предприемачи към Асоциацията на балканските палати, проведен в Истанбул, в качеството си на член на управителния съвет на Българската асоциация на жените предприемачи. Носител е на множество отличия за лидерските си качества и бизнес постиженията си през годините. Майка е на две деца – син на 31 години и дъщеря на 27 години, има и внук на 6 години.

 

Интериор партерен апартамент с двор – сграда СИЯНИЕ

Арх. Мирянова, кризите обикновено отсяват много от неконкурентоспособните играчи в даден сектор, но АРТЕКС остава силна компания след всички предизвикателства, през които е преминавала. Кое е разковничето за това?

– Безкомпромисното качество и стремежът ни към съвършенство – това е успешната формула на АРТЕКС! Много компании, хора, идеологии и организации изчезнаха през годините. Но ние винаги сме тук, на същия този адрес, на който можете да ни откриете от 1993 г. насам. И ще останем тук.

Минали сме успешно през всякакви предизвикателства и можем смело да заявим, че имаме опита, екипа и капацитета да се справим с тях.

Но най-силният ни ход винаги е била нашата антикризисна мярка – „Повиши качеството“. Никога не сме си помисляли да правим компромис с качеството и да намаляваме разходите. А по време на криза инвестираме дори повече!

 

Интериор фоайе сграда ДИАМАНТ II

Безкомпромисното качество винаги е било синоним на АРТЕКС. Как успявате да го постигнете винаги и атрактивно ли е то за българския пазар?

– Във всяко наше жилище влагаме толкова любов, грижа, майсторство и талант, колкото творците влагат в своите шедьоври. С гордост можем да кажем, че всяка наша сграда е произведение на изкуството! Не можете да сбъркате сграда на АРТЕКС – ще я познаете не само по уникалната й архитектура, но и по усещането, което изпитвате, когато я гледате, по духа й.

За нас не е важно просто да създаваме нещо ново – за нас е важно да създаваме съвършенство. Прекарваме изключително много време в търсене на изключителната форма, на най-добрите материали, в проучване на най-иновативните технологии в строителството.

И не спираме да се питаме: „Това ли е най-доброто?“

Преди да създадем един дом, ние мислено го обитаваме от сутрин до вечер. Решаваме казуси, свързани с движението в него, с навиците на хората от различни възрасти, с обзавеждането. Търсим най-хармоничното разпределение на пространството, прецизираме стаите така, че животът в тях да е комфортен, пълноценен, да улеснява бита и да внася лекота в ежедневието на хората.

И всеки елемент от този процес е еднакво важен за нас – тежат ли детайлите в интериора, може ли да създадем усещането за „въздушност“ чрез изобилието на светлина, перспектива, симетрия, отражения, отблясъци? Как да използваме сенките, полусенките и играта на цветовете, за да синхронизираме живота в сградата с естествената светлина, която всяка минута се променя?

Внедрили сме един майсторски принцип в работата си: качеството на най-незабележимия детайл не трябва да отстъпва по нищо от безупречното качество на цялото. Подхождаме с еднаква  педантичност както към фасадата на сградата, така и към най-незабележимия квадратен сантиметър във фоайето, стълбищата, покрива. Парапетите и пощенските кутии са също толкова важни, колкото и детайлите във всяко жилище в сградата.

В АРТЕКС сме наследили от старите майстори и един морален кодекс.

Според него във всичко построено вграждаш своето име и чест! Затова за нас честта и стремежът към съвършенство и безупречно качество не са просто обещания, а начин на живот – здравите основи, върху които е създадена компанията ни!

Кога разбирате, че сте постигнали съвършенството?

– Усетим ли лекотата и радостта от това да живееш в това жилище, знаем, че сме на прав път и че сме близо да съвършенството.

В нашата архитектура е много важно не само какво виждате, но и какво не виждате – какво усещате, когато видите произведение на АРТЕКС.

Природата е нашият най-добър коректив в този процес – ние не само черпим вдъхновение от нея. Но и се стремим да я насърчаваме и внедряваме в проектите си. Стараем се да опазваме всички растителни видове на терените си. Търсим и намираме начини да защитим кореновата система на дърветата и затова те не залиняват, след като издигнем сградата. Ако се наложи да компенсираме растителност, го правим щедро, а ако теренът позволява, изграждаме екопаркове с всичко необходимо за едно спокойно прекарано време в унисон с природата. Парковото оформление придава индивидуалност на средата. Затова много често проектът за зелените площи около една наша сграда предхожда същинския проект за нея.

Търсим най-добрите природосъобразни решения в архитектурата и сами създаваме такива, защото знаем, че всички ние имаме все по-голяма нужда от енергията и красотата на природата в ежедневието си.

Радваме се, че хората започват все повече да ценят този вид строителство, тъй като добавената стойност, която хуманната архитектура придава на сградите, е инвестиция в бъдещето и в качеството на живот на обитателите им.

Интериор фоайе сграда ХАРМОНИЯ

Как се промениха клиентите ви и изискванията им през годините?

– Клиентите ни стават все по-информирани, все по-търсещи и изискващи най-доброто. Това ни мотивира неимоверно много, вдъхва ни оптимизъм. Отнасяме се с голяма отговорност към очакванията им, защото знаем, че да влезеш в нечий дом е най-истинската първа среща с хората му. Обикновено човек е най-щедър и отзивчив, когато посреща някой в дома си. Затова ние правим жилища, в които нашите клиенти искат да посрещат близките си, в които да събират приятелите си с радост!

Клиентите ни очакват от нас комфорт и знаят, че ние вече сме помислили за най-добрите решения за пространството, осветляването му, въздушните и шумоизолационните системи, материалите. Все по-често хората, които идват при нас, са наясно, че не трябва да правят компромиси с качеството. Тъй като некачествените материали и суровини с вредни емисии много често са причина за занижения жизнен тонус и дискомфорта на обитателите на дадено жилище. А времето, в което живеем, ни показва, че системите за почистване на въздуха в помещенията не са излишен лукс, а жизненоважни за здравето!

Така че можем да кажем, че клиентите ни търсят най-доброто – съвършенство и партньор, на когото могат да се доверят.

Ние строим жилища за хора с различни професии и не може да се очаква те да са наясно с детайлите в строителството и архитектурата, да забелязват как е постигната перфектната топло- и шумоизолация например. За това мислим ние! За тях остава да усетят лекотата и спокойствието в нашите домове. 

АРТЕКС няма бивши клиенти!

Нашият ангажимент към клиентите ни е безсрочен – ние сме на разположение винаги, когато имат нужда от нас. Гаранционният период е чиста формалност – ние оставаме партньори до живот и за нас е важно не само клиентите ни, но и техните деца и внуци да са щастливи в дома, който сме построили за тях. Това е едно дългосрочно партньорство помежду ни, изградено върху доверие, отговорност и етичност!

Много често се случва наши клиенти да преоткрият достойнствата на жилищата ни на по-късен етап в процеса на експлоатацията им, защото с годините достойнствата на домовете на АРТЕКС „израстват” все повече. И това, че много от тях се връщат, за да купят втори или трети имот от нас, е най-голямото признание за добре свършената ни работа.

След 27 години на пазара мога смело да кажа, че АРТЕКС е спътник на хората, търсещи покрив, под който да бъдат щастливи. И е много вдъхновяващо да видиш радостта им, когато изричат думите: „Ето това е моят дом!“ Това е най-големият комплимент за нас. Друг не ни е необходим.

Като компания с такива непоколебими ценности и философия как ви се струва строителният пазар в момента? Успявате ли да откриете достойна конкуренция?

– Много бих се радвала да видя достойна конкуренция на АРТЕКС на пазара, защото това ще означава, че ценностите започват да се превръщат в приоритет за бизнеса. А и защото градската ни среда има спешна нужда от съществена промяна.

Но за съжаление в момента имам по-скоро тревожни наблюдения. Да погледнем функционалните схеми на жилищата, които се предлагат на пазара. Много често в стремежа сградата да има ефектна визия и да превърне всяко пространство в жилищно се получават начупени, неудобни помещения, които хората вече смятат за нормални.

Някак нелогично и безнаказано се предлагат апартаменти с нефункционално, некомфортно, бих казала, дори депресиращо разпределение на помещенията. За мен като архитект това е престъпление!

Смятам, че е недопустимо да се правят компромиси с малки спални например, на които самата кубатура въздух е недостатъчна за един или двама души. Но дори в сгради, наградени от различни строителни конкурси, сме виждали спални по 9 кв.м, 11 кв.м, 12 кв.м.

А неудобната малка баня и зле осветената малка детска стая са абсолютно нефункционални пространства!

Жалко е, че, купувайки жилище 120 кв.м, хората смятат, че наистина разполагат с толкова. Но всъщност живеят на 25 или 40 кв.м, колкото е площта на най-удобното място в дома – мястото, в което има някакъв живот. Останалите стаи се превръщат в своеобразни коридори, през които само се преминава, за да се стигне до там, където „има живот”. А мебелите, изработени по поръчка, стават неизбежни – няма как да се сложи добра стандартна мебел в такова обременено пространство.

За огромно съжаление това са места, където животът няма как да тече гладко – хората просто не могат да бъдат щастливи в подобни пространства. В тези помещения човек се налага да се адаптира към техните изисквания, а не обратното – домът да се адаптира към човека.

Има огромна разлика между „помещение“ и „дом“. Ние строим домове!

Какво бихте препоръчали на хората, които планират да си купят жилище? За какво би трябвало да се информират по-добре?

– Най-важното е да осъзнаят, че правят инвестиция в бъдещето. Затова не трябва да допускат компромиси нито с комфорта и функционалността на жилището, нито с качествата на средата, която ще обитават.

Вече ни се налага да прекарваме все повече време у дома, работим все по-често от вкъщи. Затова спокойствието и здравословната среда в личното ни пространство са на първо място. 

В АРТЕКС разбираме екологичността на материалите и технологиите като безопасност за човека. Ще дам само един пример: в суровата смес на дограмата, която използваме, няма никакви вредни отровни съставки, нито пък в използваните бои, мазилки, фасадни облицовки. И това ни се струва най-логичното, когато изграждаш дом, в който би трябвало да живеят здрави, бодри и спокойни хора.

Вече много хора смятат, че шумът от горния или долния етаж е неизбежно неудобство, но не и ние. Използваме високотехнологична звукоизолационна мембрана във всичките си сгради, която осигурява изолация против ударен шум. Дори да има малки деца, парти, съседка с токчета – това не се чува. Опитът показва, че това съдейства и за доброто съжителство в сградата.

Държим да постигнем оптималните параметри на ослънчаване на всяко помещение. Тъй като това може да намали нуждата от потребление на енергия в сградите с повече от 45%, което води не само до чувствително по-ниски сметки за домакинствата, но и до пестенето на енергийни ресурси. За нас всеки слънчев лъч е важен! Винаги сме готови да се лишим от ефектно решение за фасадата в името на по-доброто ослънчаване на помещенията.

Освен това използваме рекуперационна система за вентилация на въздуха, която извежда и филтрира отработеният въздух от помещенията. А неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух.

Подобряването на микроклимата чрез рекуперация е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхити, астма и други респираторни заболявания.

Погрижили сме се и за „невидимото“ сметосъбиране и още много детайли, които правят живота в сградите ни комфортен, здравословен и най-важното – природосъобразен!

Природата, слънчевата светлина, модерният дух в класически форми, качеството и непреходността на създаденото са неща, на които наистина държим! И не се пестим – работим колкото и когато е необходимо, за да ги постигнем.

 

Сграда Сияние

Повечето от технологиите, които използвате в строителството си, са иновативни за нашия пазар и хората ги смятат за лукс. Така ли е?

– Иновативните и природосъобразни идеи в строителството вече не са лукс, а жизнена необходимост! Освен това такъв дом излиза много по-евтино, защото енергийните му разходи и тези за поддръжка са минимални в сравнение с разходите на масово предлаганите в момента на пазара жилища.

Нашите жилища осигуряват спокойствието, че личният ни комфорт не причинява разхищение на ресурси. А дори напротив – постигаме чувствително занижаване на енергийните разходи, с което помагаме на всеки наш клиент да бъде социално отговорна личност.

Тази нова философия на строителство със сигурност може да стане много по-достъпна и разбираема за хората, ако в България започнат да се прилагат по-ясни и категорични критерии в измерването на екологичността на сградите. А не да се задоволяваме само с неясни декларации, че са „зелени“.

Има и един предразсъдък, с който обществото ни тепърва ще трябва да се справя – високите сгради. Ние тепърва ще откриваме колко удобен, икономичен и вълнуващ може да бъде животът в съвременните високи сгради. Но първо трябва да надвием предразсъдъците спрямо тях, които са наследство от времето на стандартизираното безлично строителство. И все пак този процес е неизбежен, въпрос на време и добри примери е.

Има още нещо, за което е хубаво да се замислим всички.

Нашето търсене обуславя предлагането на пазара. Това дали градът ни ще бъде приветлив, иновативен, европейски, красив и удобен зависи от нашата търпимост към неприветливото, потискащо и некачествено строителство.

Защото където и да пътуваме по света, с нас винаги е онова късче Родина, което не дава покой на душата ни и което все ни връща обратно у дома. Ние искаме нашето „у дома“ да е най-уютното, хармонично и съвършено място – тук, в България.

Архитектурата на града безспорно зависи от всяка една сграда в него. Какво мислите вие за архитектурата на София? Как изглежда тя във вашите очи?

– Да, всеки град по света може да бъде разгадан по архитектурата му, защото тя пресъздава най-точно характера и енергията на обитателите му. Архитектурата е първото нещо, което виждаш, когато попаднеш там, с нея градът те посреща. И още преди да опознаеш мястото, вече си добил впечатления за него чрез архитектурата му – какви хора живеят там, какъв е ритъмът им на живот, ценят ли историята си, уважават ли традициите си, живеят ли в синхрон помежду си и т.н.

Например правило ли ви е впечатление как всичко във Флоренция те опиянява, а си тръгваш от там жаден? Жаден за красотата, съвършенството, хармонията. Или колко одухотвореност и митично излъчване струи от причудливите архитектурни решения на Петра. Дори боговете биха завидели на способността на архитектите, скулпторите, художниците и каменоделците, изваяли вълшебството на града. А градското пространство на Токио, от което веднага разбираш на каква почит е прецизността в Япония?

Има места по света, където искаш да останеш без логична за разума причина – просто усещаш, че душата ти е в хармония с това място. Защото в архитектурата е закодиран духът на всяко общество.

И ние, архитектите, сме благословени да познаваме този код, с помощта на който можем да разкодираме всички послания в градската среда. Но също така и да закодираме такива в създаденото от нас.

Всяка сграда е пълноценен участник в тази симфония от форми, диаметри, тухли, камък, арки. И всеки отговорен архитект си дава сметка, че дарява творчеството си не само на собствениците на дадена сграда, но и на цялото общество, на поколенията, на бъдещата история.

Но, за да изваеш съвършенство, е нужно много повече от две ръце и умения – нужна е помощта на Бог!

Можеш просто да обработиш един камък, но също така можеш да го обработиш така, че да изваеш от него пленяващо очите великолепие.

Ако някой си направи труда да изкачи 463-те стъпала между двете черупки на купола на Брунелески във Флоренция, ще усети, че това не са просто стъпала, издялани от камък, и тяхното изкачване не е просто физическо усилие – то е извисяване.

Така човекът се е научил да се превръща в създател.

Но точно като създателя не е достатъчно само да създадеш нещо, а и да му вдъхнеш живот, да му дадеш душа. Това представлява архитектурата, която остава. Непреходната архитектура. Тази, която ние от АРТЕКС искаме да завещаем на бъдещите поколения. Защото знаем, че създаденото от нас ще надживее много хора, предизвикателства, суета. И ще остане.

Звучите като човек, който наистина се гордее със създаденото от компанията ви!

– Наистина се гордеем със създаденото от нас! Наясно сме, че създаваме безценно бижу – от идеята за него до ключа, който предаваме на хората.

Държим изключително много на етичното строителство и ценностите на АРТЕКС, които ни помагат не просто да строим, а да творим! Този вид съзидание не се учи, то ти се дава. И най-съкровената мечта на всеки, който го е получил, е да предаде нататък магията на красотата, вълшебството на съвършенството.

Вярваме, че който търси съвършенството, пътят му рано или късно ще го доведе при нас.